Xflow chce rozhýbat kulturu stáží v Česku

Tým platformy Xflow

Tým platformy Xflow Zdroj: archiv

Dominik Růžička a Lukáš Apolenář si už v době studií prošli různými pracovními zkušenostmi. To je vedlo k založení platformy Xflow, která propojuje firmy a studenty se zájmem o stáž. Xflow letos získala třetí místo v soutěži Komerční banky Nastartujte se. „Stážisté jsou důležitou součástí pracovního trhu a firmy by s nimi měly pracovat víc,“ říkají zakladatelé platformy.

Jaký byl prvotní podnět k založení firmy?

Oba jsme chtěli podnikat a už během střední školy jsme vytvořili různé projekty. Když jsme pak sami hledali stáž, uvědomili jsme si, že je to oblast, se kterou bychom měli něco udělat. Setkali jsme se totiž s přístupy, které nám nevyhovovaly.

Jak se vaše platforma prosadila na trhu?

Její budování bylo náročné, ale zapojily se do něj například i firmy Siemens, Kiwi.com, Unilever nebo Aures Holdings. Desítky dalších společností teď pracují na svých profilech na platformě Xflow.cz. S další stovkou jednáme. Zájem mají společnosti z různých oblastí, od automobilového průmyslu, přes cirkulární ekonomiky až po výrobu a mnoho dalších odvětví.

Co pro vás znamená úspěch v grantovém programu Komerční banky Nastartujte se a na co využijete získanou finanční odměnu?

Vážíme si podpory pro mladé podnikatele a jsme nadšení, že se náš projekt objevil mezi nejlepšími. Finanční odměnu použijeme hlavně k dalšímu vývoji platformy, máme velké plány, které jsou však finančně náročné.

Co tedy plánujete dál?

Budeme navazovat vztahy s dalšími partnery, abychom mohli studentům poskytnout maximum informací pro rozhodování o další kariérní a studijní cestě. Chceme i pomoci firmám při budování stážistické kultury v Česku.

Jaké doporučení byste dali mladým lidem, kteří chtějí začít podnikat?

Nevzdat se. I my jsme se potýkali s problémy. Podařilo se vyřešit jeden, objevily se dva další. Měli jsme pochybnosti. A to je největší problém začínajících podnikatelů a také důvod, proč hodně projektů končí, než se vůbec dostanou na trh. Proto je potřeba mít trpělivost a mentální odolnost. Když se vám podaří vydržet a překonat sami sebe, uvidíte, že se vám podařilo něco, co se povede málokomu.

(vib)

Další informace na www.nastartujtese.cz