Stát daruje obcím desítky parcel na výstavbu levnějších bytů. Doporučí, jak projekty financovat

Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku, říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku, říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Zdroj: Úřad vlády ČR

Zhruba dvě stovky státních pozemků vytipovala vláda pro bezúplatné převody na obce, program hodlá spustit na začátku příštího roku. Jedinou podmínkou bude, aby samosprávy vybudovaly na těchto parcelách pomocí vlastních nebo soukromých peněz domy s dostupnými nájemními byty. Stát případně doporučí, jak výstavbu financovat, pokud o to radnice projeví zájem. Projekt odsouhlasený ministerstvy pro místní rozvoj a financí musí ještě odklepnout Evropská komise. Odborníci míní, že pro uvolnění napjaté situace s bydlením jsou ale nutné také daňové a další změny, které pošlou na trh neobsazené byty. V Česku jich je téměř 600 tisíc.  

Plán obou rezortů vychází z programového prohlášení vlády. Nabídne dlouhodobě levnější nájmy pro ty, kteří nevlastní nemovitost. „Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Dodal, že v mnoha evropských zemích je dostupné bydlení pro skupiny obyvatel s nízkými a středními příjmy součástí snahy o nalezení cesty z bytové krize.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!