Státy spustily dluhopisovou lavinu, brexit se vrací na scénu a východní Evropa očekává hluboký pokles

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Evropská agenda

Aktuální data o hrubém domácím produktu Německa ukážou, jak hodna pandemie dopadla na největší evropskou ekonomiku. Jasné je, že známky zpomalení se objevovaly už dříve. Aerolinky Lufthansa také vládě oznámily, že budou potřebovat její pomoc a ochranu před snahami o převzetí ze strany zahraničních investorů. Počet případů a úmrtí na covid-19 v Itálii po delší době poklesů opět roste, posilují tak diskuse o možné druhé vlně pandemie. Východní Evropa míří k nejhoršímu ekonomickému propadu od pádu železné opony, údaje vývoji HDP dnes zveřejní i Maďarsko a Polsko.

Georgie v centru pozornosti

Vláda USA zvyšuje úsilí o navýšení zásob zdravotnických prostředků pro případ dalších vln koronaviru. Mezitím dochází k uvolňování restrikcí. Ekonomové budou sledovat „otevírání“ ve státě Georgia, který považují za indikátor toho, jak se bude vyvíjet hospodářství USA poté, co omezení pandou i v dalších státech. Ty si v USA míru restrikcí řídí samy nezávisle na federální vládě, takže i jejich uvolňování je postupné.

Brexit opět na scéně

Pandemie odsunula otázky kolem brexitu stranou, ale nyní se tato agenda vrací na scénu. Představitelé EU a Británie oznámí, jakých pokroků v jednání o postbrexitovém uspořádání vzájemných vztahů se zatím podařilo dosáhnout. Podle dosavadních informací není postup rozhovorů kdovíjak velký. EU pohrozila Británii žalobou za porušování pravidel svobodného pohybu osob, kterými je země stále vázána. Londýn zase trvá na tom, že Brusel by měl Británii nabídnout obchodní dohodu podobnou těm, které dojednal s dalšími zeměmi mimo sedmadvacítku.

Bohatá nabídka dluhopisů

Státy celého světa spustily dluhopisovou lavinu, aby získaly prostředky na podporu svých ekonomik. USA dokonce vůbec poprvé nabídnou dvacetileté bondy. Banka UBS předpovídá, že americký trh municipalitních bondů zažije největší „bouři“ ve své historii.

Očekávané události

Evropské akcie dnes podle předběžného obchodová porostou. Ropa míří za třetím růstovým týdnem v řadě, trh tak zřejmě nalezl po bouřlivém období novou rovnováhu. Kromě dat o HDP řady evropských zemí se očekávají i údaje o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách z USA.