Stavebnictví se vrátilo k růstu, meziročně o 5,8 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Stavební produkce v lednu meziročně vzrostla o 5,8 procenta. Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Po sedmiprocentním propadu v prosinci se tak stavebnictví vrátilo k pozitivnímu vývoji, který vykazovalo od loňského září do listopadu. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok stoupla stavební produkce podle revidovaných výsledků reálně o 4,3 procenta.

Lednový růst českého stavebnictví způsobily hlavně mírná zima a příliv veřejných zakázek. „Stavební firmy mohly prakticky bez omezení pokračovat v realizaci i velmi náročných projektů,“ sdělil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Letošní leden měl zároveň v porovnání s loňským o jeden pracovní den méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tak stavební výroba zvýšila dokonce o 8,5 procenta.

Stavebníci v prvním měsíci letošního roku dokončili 2005 bytů, což je oproti loňskému lednu nárůst o 13,8 procenta. Započali však s výstavbou pouze 1384 bytů, tedy o 30 procent méně než ve stejném období loňského roku. „Vzhledem k tomu, že loni v lednu došlo k nárůstu výstavby bytů o třetinu, tak rozhodně aktuální pokles ještě nepředznamenává změnu pozitivního trendu bytové výstavby,“ uvádí analytik ČSOB Petr Dufek.

Také další vývoj bude pozitivní

Počet vydaných stavebních povolení meziročně stoupl o 2,9 procenta, úřady jich vydaly 5270. O třetinu ale klesla orientační hodnota těchto staveb, byla 13 miliard korun.

V roce 2014 vzrostla produkce pozemního stavitelství o 3,4 procenta a inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční růst o 6,4 procenta.

Pozitivní trend celého sektoru má podle Petra Dufka ještě pokračovat. „Stavebnictví má našlápnuto k dosažení velmi solidního růstu, který bude postupně umazávat dřívější ztráty produkce způsobené škrty na straně veřejného i soukromého sektoru. Počítáme proto s růstem tohoto odvětví okolo čtyř procent i s jeho pozitivním příspěvkem k růstu HDP,“ dodává analytik.