T-Mobile, O2 a CETIN nabídly Evropské komisi opatření k urovnání obvinění

T-Mobile, ilustrační foto

T-Mobile, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově
O2 Czech Republic, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli Evropské komisi (EK) opatření k urovnání obvinění z omezování hospodářské soutěže. Oznámila to dnes Evropská komise. Navrhovaná opatření zahrnují mimo jiné modernizaci mobilní sítě. Komise vyzvala třetí strany, aby k těmto návrhům předložily své připomínky.

Evropská komise začala v roce 2016 vyšetřovat dohodu firem o sdílení sítí. V roce 2019 pak uvedla, že tato dohoda podle jejích předběžných závěrů omezuje konkurenci. Komise tehdy firmám zaslala takzvané "sdělení výhrad", které je mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě rozhodnutí ve věci. Evropská komise v něm firmám oznamuje své podezření, k němuž se mají vyjádřit.

Sdílení sítí podle Kateřiny Mikšovské z tiskového oddělení O2 významným způsobem přispělo a přispívá k vysoké kvalitě mobilních sítí v České republice. "Jsme tudíž rádi, že Evropská komise považuje naše navržené závazky za rozumný způsob, jak řízení ukončit," řekla.

Kritizované firmy zahájily spolupráci v roce 2011. Dohoda o sdílení sítí je běžnou praxí, která umožňuje operátorům snížit náklady a usnadnit rozvoj sítí. Většinou je prospěšná pro spotřebitele, protože přináší rychlejší rozvoj sítí, úspory nákladů a pokrytí venkovských oblastí. Může mít ale i negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Pokud Evropská komise odhalí porušování antimonopolních pravidel, může vyměřit pokutu až do deseti procent ročních tržeb firmy a nařídit úpravu jejích obchodních praktik.