Akcie Applu překvapivě rostou. Firma se rozhodla vzdorovat slabším prodejům

Po oznámení poklesu zisků i tržeb se akcie technologického gigantu ve středu odrazily a navzdory očekávání analytiků rostly o téměř pět procent. Jedná se tak o překvapivý obrat společnosti, jejíž akcie od října téměř nepřetržitě klesaly, za což mohly především problémy v Číně. Jejich řešením by mohla být nová cenová politika nebo větší rozmanitost portfolia.

Právě vysoké ceny některých výrobků označil šéf Applu Tim Cook za jednoho ze strůjců problémů, se kterými se firma nyní potýká. V kombinaci se silným dolarem se stala elektronika z kalifornského Cupertina nedostupná především v chudších zemích, což je důvodem, proč se Apple rozhodl přistoupit k přecenění některých výrobků, jak uvedlo vedení firmy.

To ale současně neočekává, že by mělo dojít k uklidnění situace. Tržby z prodeje telefonů iPhone, které jsou vlajkovou lodí firmy, totiž meziročně klesly o patnáct procent.

Financial Times zároveň upozorňují, že prodeje ovlivňují i stávající zákazníci. Ze statistik totiž vyplývá, že majitelé telefonu iPhone mění své přístroje s menší frekvencí než v dřívějších letech. Situace si je vědom i Cook, který ale odmítá jakékoliv spekulace o snížení měřítek kvality. „Jsem přesvědčen, že vytváření produktů těch nejpřísnějších měřítek je pro zákazníka tou nejlepší věcí,“ uvedl.

Analytici proto očekávají, že se Apple zaměří také na stávající zákazníky – jen mobil iPhone v současnosti používá více než 900 milionů lidí, což je o osm procent více než v minulém roce. Jedním z kroků tak může být zaměření na doplňkové služby, například streamovací nástroj Apple Music. Ten nyní používá asi 50 milionů uživatelů, za různé typy předplatného pak Apple kasíruje měsíční poplatky celkem od 360 milionů lidí z celého světa. Do konce roku jich přitom může být až půl miliardy.

Ani jejich kontinuální růst by však Apple nemusí nutně zachránit. „Je Apple službou? Ne. Apple je výrobce hardwaru a kvalitních služeb, které se však bez zařízení neobejdou,“ uvádí pro CNBC analytik Citi Bank Jim Suva.

Současná nálada uvnitř Applu souvisí také se spekulacemi o expanzi platební služby Apple Pay, která se má v následujících týdnech dostat také do České republiky. V Číně chtějí zase Američané prorazit s chytrým reproduktorem Home Pod. O jistotě ve svou firmu přesvědčuje Cook investory také v rámci mnohých veřejných výstupů, které v tomto ročním období nejsou běžnou záležitostí.

Zisk americké společnosti Apple ve fiskálním prvním čtvrtletí klesl na 19,97 miliardy dolarů (450,2 miliardy korun) z 20,07 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Příjmy se snížily o pět procent na 84,3 miliardy dolarů. Firma současně varovala, že další pokles příjmů čeká i v tomto čtvrtletí.