Amazon kupuje za víc než miliardu dolarů startup Zoox vyvíjející autonomní vozy

Zoox, ilustrační foto

Zoox, ilustrační foto Zdroj: Zoox

Sklad Amazonu v Londýně
Jeff Bezos koupil nejdražší sídlo v Los Angeles.
3
Fotogalerie

Technologický obr miliardáře Jeffa Bezose získá za více než 1,2 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun) startup Zoox. Půjde tak o jeho největší investici do sektoru autonomních vozidel. Amazon dle serveru Financial Times, který na zprávu upozornil, plánuje konkurovat společnosti Waymo, za níž stojí skupina Alphabet.

Amazon již v minulosti koupil výrobce elektrických nákladních vozidel Rivian a startup Aurora zaměřující se rovněž na autonomní řízení. Informace o potenciální akvizici se objevily již v květnu.

Zoox byl založen v roce 2014, o čtyři roky později pak oceněn na 3,2 miliardy dolarů. Firma chtěla v průběhu roku spustit testovací provoz sdílené dopravy, plány však narušila pandemie koronaviru. V dubnu musela propustit zhruba stovku zaměstnanců. 

V odvětví je zatím nejdále společnost Waymo od Alphabetu (vlastník Googlu, pozn.red.), která vyvíjí samořídicí osobní a nákladní vozidla. Další perspektivní společností v této oblasti je podnik Cruise, ten ale musel podobně jako Zoox v minulých měsících šetřit, propustil 150 lidí.

Podle analytiků Morgan Stanley by se Amazonu v dlouhodobém horizontu mohla sázka na Zoox vyplatit. Vylepšení dodavatelské sítě Amazonu díky novým technologiím Zooxu by mohlo ušetřit kolem 20 miliard dolarů ročně.

Dle zdrojů Financial Times bude management Zooxu reportovat Jeffovi Wilkemu, šéfovi globálních zákazníků a pravé ruce majitele Amazonu Jeffa Bezose.

Ředitelka Zooxu Aicha Evans i spoluzakladatel společnosti Jesse Levinson by dle zdrojů obeznámených s transakcí měli zůstat ve společnosti. Zoox se zhruba tisícovkou zaměstnanců má nicméně dál fungovat jako samostatná firma, podobně jako streamovací platforma Twitch, kterou Amazon ovládl před šesti lety.

Největší e-shop světa je v posledních letech co se akvizic týče velmi aktivní. V roce 2009 Amazon koupil prodejce obuvi Zappos za 1,2 miliardy dolarů. Před třema roky pak za 13,7 miliardy dolarů akvíroval prodejce potravin, společnost Whole Foods. 

 

Zoox od svého založení již na investicích získal kolem miliardy dolarů, a to například od skupin Breyer Capital, Lux Plan, Canada Pension Plan Investment Board či australského miliardáře a člena vedení softwarové společnosti Atlassian, Mikea Cannon-Brookese.