Američané vytvořili robota s unikátními vlastnostmi. Pohybuje se jako gepard

Nejrychlejším suchozemským zvířetem je gepard: Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 104 km/hod

Nejrychlejším suchozemským zvířetem je gepard: Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 104 km/hod Zdroj: Profimedia.cz

Nový robot Pipeťák ulehčí laborantům práci.
Nový robot Pipeťák ulehčí laborantům práci.
Nový robot Pipeťák ulehčí laborantům práci.
Nejrychlejším suchozemským zvířetem je gepard: Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 104 km/hod
5
Fotogalerie

Američtí výzkumníci z North Carolina State University vyvinuli dosud nejrychlejšího robota. Dokáže běžet stejně rychle jako geprad, nejrychlejší suchozemské zvíře na světě. 

Jde o takzvaného „soft robota“. Ti se pohybují jako živé organismy a jsou sestaveni tak, aby měly zvýšenou flexibilitu a adaptabilitu pro plnění úkolů. Informoval o tom server euronews.com.

Zmiňovaný robot dokáže dokonce přenášet těžké předměty a překonávat prudké převýšení. Vědce při jeho sestavení inspirovala biomechanika gepardů, zejména způsob, jak se při běhu smršťuje a rozpíná jejich páteř.

„Gepardi jsou nejrychlejší suchozemská stvoření a jejich rychlost a síla se odvíjí od způsobu, jakým ohýbají svou páteř,“ uvedl Jie Yin, profesor mechaniky a leteckého inženýrství North Carolina State University.

Ten spolu se svými kolegy vyvinul model, který ty předchozí překonal v rychlosti až trojnásobě. Pokud se jeho nohy nahradí ploutvemi, stane se robot i rekordmanem v plavání.  

Podle profesora Yina lze tento super rychlý model využít hned v několika oborech, jak v těch technologických, tak i v průmyslu, nebo při záchranných misích. Tedy všude tam, kde je rychlost žádoucí.

„Například si představte robotickou linku, která je rychlejší, ale zároveň schopná manipulovat s křehkými předměty,“ upřesnil Yin.

Příkladem, jak soft roboti mohou pomáhat při záchraně lidských životů, je umělá chobotnice, kterou vyvinula britská Bristol Robotics Lab. Robot-chobotnice hledá po zemětřesení oběti, které uvízly pod zřícenými budovami. Když najde oběť uvízlou v sutinách, použije sílu k vytvoření vzduchové kapsy.