Americký výrobce čipů Nvidia koupí za téměř bilion korun britský ARM Holdings

ARM Holdings

ARM Holdings Zdroj: Wikimedia

Technologický gigant Nvidia chce za 40 miliard dolarů koupit britskou firmu Arm Holdings.
Nvidia Omniverse Machinima
Nvidia ve videu navnadila na grafické karty GeForce RTX 3000 a potvrdila 12pinový napájecí konektor
Elektromobil Xpeng P7 s autopilotem Nvidia AGX Xavier
Galax má speciální verze GeForce RTX 2070 a 2080 Super.
7
Fotogalerie

Americký výrobce grafických čipů Nvidia koupí od japonské skupiny SoftBank za 40 miliard dolarů, asi zhruba 900 miliard korun, britskou společnost ARM Holdings. Transakce by ale mohla narazit na odmítavý postoj regulátorů a konkurentů firmy Nvidia, upozornila agentura Reuters. Britská vláda již avizovala, že ARM Holdings je důležitou britskou firmou, a proto oznámenou transakci podrobí důkladnému zkoumání.

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry. ARM sídlící v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei. Softbank koupila ARM v roce 2016 zhruba za 32 miliard dolarů.

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si ARM Holdings pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. Transakci podrobil kritice mimo jiné spoluzakladatel společnosti ARM Hermann Hauser, podle kterého Nvidia zničí podnikatelský model britské firmy. Ten zahrnuje poskytování licencí na čipy stovkám podniků, včetně některých přímých konkurentů Nvidie.

Hauser také varoval, že tisíce zaměstnanců ARM v Británii přijdou o práci, pokud se Nvidia rozhodne přesunout ústředí podniku do USA, což je podle něj nevyhnutelné.

„Domnívám se, že je to naprostá katastrofa pro Cambridge, Spojené království i pro Evropu,“ řekl Hauser k plánovanému převzetí. Nvidia sice slíbila, že ústředí ARM zůstane v Cambridge, podle Hausera je ale takový slib bezvýznamný, pokud není právně vymahatelný.

Transakci ještě musejí schválit regulační orgány, mimo jiné v Británii, Spojených státech a Číně.

Britská opozice podle serveru CNBC už dříve vyjádřila obavy z převzetí ARM právě společností Nvidia. „Vláda nedělá nic tváří v tvář nebezpečí, že tuto firmu pohltí Nvidia,“ uvedl v pátek člen labouristického stínového kabinetu Ed Miliband.

Velkou pozornost budou transakci zřejmě věnovat čínští regulátoři, protože Spojené státy v poslední době podnikají kroky proti čínským technologickým firmám. Technologie firmy ARM podle agentury Reuters využívají tisíce čínských podniků, včetně firmy Huawei.

Tu Washington loni umístil na černou listinu, což zdůvodnil obavami o národní bezpečnost. Spojené státy ji už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale čínský podnik dlouhodobě odmítá.