Zapomeňte na symboly ekonomických oživení „V“ či „W“. Na scénu přichází „káčko“

Americký akciový trh, ilustrační foto.

Americký akciový trh, ilustrační foto. Zdroj: Reuters

Akciový index, ilustrační foto
Americká burza si vede dobře.
3
Fotogalerie

Že se ekonomika ze současné koronavirové krize jednou zvedne, nikdo nepochybuje, spory se ale vedou o to, jakým způsobem. A na to si ekonomové zvykli používat termín pro oživení hospodářství ve tvaru písmene, nejčastěji V, W nebo L. Nyní se mnozí z expertů kloní k novému písmenu – K. To značí, že ekonomika se rozdělí na úspěšné, kteří pojedou po jedné lince káčka nahoru, a neúspěšné, kteří pofrčí po druhé dolů. 

Optimisté jsou pro véčko, pesimisté pro účko. Káčko dává řešení někde mezi. Některé segmenty ekonomiky se podle tohoto předpokladu otřepou, repsektive už otřepaly rychle. Typicky jde třeba o segment technologií nebo online nakupování. Opakem může být průmyslová výroba, třeba automotive. 

„Písmeno K dobře popisuje současné dění v ekonomice a na trzích. Část směřující nahoru, to jsou technologie, obchodníci, farmaceutické firmy a společnosti umožňující práci na dálku,“ popsal pro Bloomberg jeho sloupkař Barry Ritholz. „Směr dolů, to je zbytek. Momentálně se to nejcitelněji týká třeba klasických finančních služeb nebo energetiky,“ dodal.

S oběma směry jsou spojeny i příběhy lidí, kteří v daném segmentu pracují. V tom je káčko nebezpečné. IT vývojáři se mají a budou mít dobře, méně kvalifikovaní dělníci budou naopak těžko hledat ze situace východisko, míní odborníci. 

Pro oživení ve tvaru K už existuje i první empirická reflexe. Nejen technologické akcie jsou na rekordech, celé ekonomiky přitom dál vykazují propady a vycházejí další a další čísla produktivity, která nevypadají dobře.

Někteří teoretici ohledně písmene K mluví o rozdílnosti finanční ekonomiky a reálné ekonomiky, ne tolik o rozdílech v jednotlivých sektorech.

„Tvak K je něco, co známe. Jde o stejný vývoj jako po velké finanční krizi. Nerovnost ve společnosti pak roste od 80. let napříč ekonomikami a zeměmi,” říká pro web CNBC hlavní ekonom poradenské společnosti RSM Joseph Brusuelas.

„Dnes je horní část K jednoznačně zobrazením stavu kondice finančních trhů, spodní část je reálná ekonomika,“ míní.