Apple bude bez Jobse čelit tvrdší konkurenci

App Store

App Store

Úmrtí Steva Jobse je špatnou zprávou i pro investory. I když spoluzakladatel Applu minulý měsíc odstoupil z vedení společnosti, neznamenalo to, že se stáhl úplně. Zůstal například v představenstvu firmy. Podle analytiků má konkurence po odchodu tváře Applu větší šanci uzmout americkému gigantu část jeho zákazníků.

Akcie Applu na burze ve Frankfurtu se několik minut po zahájení obchodování propadly o více než tři procenta. Poté ale začaly růst a překonaly i včerejší závěr 278,70 eur za akcii. Na Wall Street ztratily akcie ještě před otevřením burzy 1,2 procenta.

Stejně prudce reagovaly akcie i na předchozí špatné zprávy o zhoršujícím se Jobsově zdravotním stavu. Když na konci srpna oznámil, že odchází z čela Applu, akci firmy ztratily sedm procent. V následujících dnech ale propad více než dohnaly. Přesto ale tyto výkyvy ukazují, jak velkou roli investoři Jobsovi připisují.

Mnoho otázek se také roji kolem toho, zda dokáže nový šéf Applu Tim Cook Steva Jobse plně nahradit. Podle Reuters oba spojuje smysl pro perfekcionismus, Cook je ale prý oproti svému předchůdci není tak neústupný. Jobs byl totiž nechvalně proslulý tím, že řval na zaměstnance a rozdával výpovědi po cestě výtahem.

Cook také není úplným nováčkem v řízení Applu, společnost kontroloval již během tří nedávných Jobsových absencí vynucených postupující nemocí.

Podle analytiků ale přesto hrozí, že mezera zející mezi Apple a jeho konkurenty se po Jobsově smrti zmenší. „Apple čelí kvůli ztrátě Jobse velké výzvě a to dá ostatním technologickým společnostem příležitost dohnat jeho nadvládu,“ řekl Reuters Lee Jun-hyuck, manažer fondu Dongbu Asset Management. Firmě navíc rozhodně nepomůže včerejší rozpačité přijetí nového iPhonu 4S, který byl představen namísto zcela nové páté řady.

Akcie konkurenčního Samsungu dnes posílily o 1,5 procenta, Sony 4,7 procenta. LG získalo dokonce 6,6 procenta. „Pod Jobsovým vedením spojil Apple roztříštěné odvětví IT do jednoho velkého trhu, což si vyžádalo mnoho obětí,“ prohlásil technologický analytik Lee Seung-woo. „Rivalové Applu nyní mají čas na to, aby posílili své pozice. Ti největší z nich, jako Google, Samsung, Microsoft či Facebook se pokusí zaplnit vzniklý prostor.“

Podle některých analytiků je ale vývoj akcií jen krátkodobou reakcí. „Myslím si, že v jeho pozici vizionáře (Steve Jobs) vše zorganizoval a nový šéf bude schopen firmu velmi dobře řídit,“ uvedl pro Bloomberg ekonom německé banky MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank Andreas Lipkow. Analytik společnosti Ovum Jan Dawson prohlásil, že pokud bude Apple bez Jobse trpět nedostatkem nových nápadů, projeví se to až časem. „Apple riskuje, že se z něj časem stane mnohem obyčejnější firma,“ uzavřel.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.