Apple by mohl dobýt metu tříbilionové tržní kapitalizace. Už za pár let, míní analytici

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Tržní hodnota americké technologické firmy Apple by mohla relativně brzy dosáhnout tří bilionů dolarů (351,7 bilionu korun), myslí si analytici společností Citigroup a Wedbush. Poukazují přitom na vývoj elektromobilu Apple a na vysoká očekávání ohledně nového iPhonu, píše Reuters.

Pokud by tato prognóza vyšla, akcie Applu by oproti čtvrtečnímu závěru musely stoupnout o 47 procent. Tržní kapitalizace podniku nyní činí asi dva biliony dolarů. Apple je tak nejcennější veřejně obchodovanou společností na světě.

Vývoj elektromobilu Apple by mohl po roce 2024 navýšit prodeje společnosti o deset až 15 procent, uvedl analytik Citigroup Jim Suva. Ten očekává, že do roku 2025 bude celosvětový trh s elektrickými auty větší než součet trhů s chytrými telefony, počítači, tablety a s nositelnou elektronikou.

Tržní hodnotu tři biliony dolarů na obzoru vidí též analytik společnosti Wedbush Daniel Ives, který cílovou cenu akcií Applu stanovil na 175 dolarů. Nedávné poklesy technologických akcií považuje za „výjimečnou šanci k nákupu“. Zlomovým okamžikem podle něj bude uvedení iPhonu 13.

Akcie Applu klesly o zhruba 17 procent poté, co na konci ledna vystoupaly na maximum. Investoři přecházejí od technologických společností k firmám, které budou těžit z růstu ekonomiky. Kolem 19:00 SEČ akcie Applu klesaly o 1,16 procenta na 120,55 dolaru.