Fintechovým firmám hrozí tvrdší regulace. Po Číně utahuje šrouby Británie

Fintechovým firmám hrozí tvrdší regulace. Londýn, ilustrační foto

Fintechovým firmám hrozí tvrdší regulace. Londýn, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Zavedených fintech společností jako je britský Revolut se nové regulace moc nedotknou, říkají experti. Ohrožené jsou spíše malé a začínající firmy.
Regulovat fintech sektor se v poslední době snaží Čína. Na podzim si regulátoři došlápli na Ant Group, která provozuje platební službu Alipay.
Přísnější dozor nad fintechy v Evropě spustila především kauza německé společnosti Wirecard. Ta loni kvůli finančnímu skandálu vyhlásila insolvenci.
4
Fotogalerie

Britský finanční regulátor Financial Conduct Authority (FCA) se během letoška chystá zpřísnit pravidla pro poskytovatele platebních služeb. Reaguje tak především na nedávnou kauzu s falšováním účetnictví v německé firmě Wirecard, uvedl deník Financial Times. „Svou roli ale hraje i velmi rychlý rozvoj finančních služeb, který se teď regulace snaží dohnat,“ připomíná ekonomický analytik České spořitelny Radek Novák. 

Velké technologické společnosti typu Facebook či Apple nejsou jedinými, kdo bude v příštích měsících a letech čelit přísnějším regulacím ze strany světových vlád. Pod tlakem se hned v několika státech ocitly fintechové společnosti, které představují alternativu tradičních bank.  

K tvrdšímu dohledu nad těmito firmami se naposledy rozhodla přistoupit Velká Británie, která se až dosud klonila k rozvoji tohoto sektoru a Londýn platil za tradiční sídlo finančních start-upů. Svědčí o tom stovky udělených licencí pro nové fintechy na území Spojeného království z posledních let.    

Připravovaná směrnice bude podle úřadů „strategicky důležitá pro britský hospodářský růst“ a má důsledněji chránit peníze klientů pro případ, že poskytovatel platebních služeb zkrachuje. Nastolení přísnějších regulací fintech společností v Británii bylo podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška jen otázkou času. 

„Cílem regulace je ochrana spotřebitele, který by neměl být vystavený nutnosti rozlišovat mezi rizikem služby od banky a jiné firmy,“ vysvětluje Sobíšek. „Další země budou nepochybně bez velkého zpoždění příklad Spojeného království následovat,“ dodává. 

V zemích Evropské unie řeší kontrolu nad společnostmi, které poskytují finanční služby, směrnice známá jako PSD2 zavedená před třemi roky. „Evropská komise plánuje tuto směrnici přezkoumat, aby podpořila vyvážený rozvoj otevřených financí,“ doplňuje Novák.

Ačkoli odborníci s postupem britských orgánů spíše souhlasí, varují zároveň, že změna se dotkne především menších společností a start-upů, kterým přinese bariéru při vstupu na trh. Naopak tradičním bankám, ale také zavedeným větším fintechovým firmám, jako je Revolut, se díky ní sníží konkurence.

Zmiňovaný Revolut již vlastní kompletní bankovní licenci pro působení v eurozóně a v blízké budoucnosti by ji měl dostat i v Británii. „Trochu se obávám, aby pod vlivem kauzy Wirecard nedošlo k přílišnému utažení šroubů. Vždy je pro spotřebitele dobré, když mezi línými kapry zůstane pár štik,“ míní Sobíšek.     

Velmi přísné regulace fintech společností zavádí kromě Británie také Čína. Ta si už na podzim ostře došlápla na korporaci Ant Group miliardáře Jacka Maa a snaží se převrátit jeho byznys model a fungování platební služby Alipay na hlavu. Od příštího roku bude Ant nucen více spolupracovat s velkými státními bankami, které Jack Ma v minulosti kritizoval a posměšně označoval za „zastavárny“.

Jak ovšem připomíná list Financial Times, v případě Číny jde více o politické důvody než ochranu spotřebitelů. Komunistickým regulátorům zkrátka začalo vadit, že Maův Ant přerostl v poskytování platebních služeb i největší státní peněžní ústavy.

Finanční technologie – fintech

Od technologického odvětví finančních služeb se odvozuje zkratka fintech. Spadají pod ni společnosti, které vyvíjejí služby v oblasti technologií pro finanční trhy. Tento prudce se rozvíjející průmysl využívá technologie ke zlepšení aktivit ve financích.