Apple porušil Jobsovo pravidlo, vyvíjí notebook s dotykovým displejem

Pražská prodejna společnosti iStyle, největšího prodejce výrobků s logem Apple v Česku

Pražská prodejna společnosti iStyle, největšího prodejce výrobků s logem Apple v Česku Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zakladatel společnosti Apple Steve Jobs svého času označil dotykové displeje za „ergonomicky příšerné“ a jeho vývojáři se toho drželi. Až doteď. Apple chce v roce 2025 uvést na trh počítače Mac s dotykovým displejem, píše Bloomberg. Jako první jej má dostat notebook MacBook Pro.

Novinku nevyvíjejí jen externí dodavatelé, ale také inženýři Applu, což naznačuje, jak vážně firma produkt vnímá. Zároveň ale ještě nebylo nic rozhodnuto, plány se mohou změnit, dodávají zdroje Bloombergu.

Zatímco konkurence dotykové displeje na noteboocích nabízí, Apple dlouhodobě argumentoval, že na přenosných počítačích dobře nefungují. Jobs tvrdil, že na svislé plochy se dotykové funkce nehodí. „Po delší době práce vám chce upadnout ruka,“ tvrdil v roce 2010. Tohoto se držel Jobsův nástupce Tim Cook.

„Opravdu to cítíme tak, že ergonomie Macu je taková, že ruce mají spočívat na povrchu. Zvedat ruku a šťouchat do displeje je docela únavné,“ říkal ještě v roce 2018 softwarový šéf Applu Craig Federighi.

Kdo chce se zařízením komunikovat prostřednictvím dotykového displeje, má sáhnout po telefonu iPhone, vzkazoval uživatelům Apple. Firma se také obávala, že Mac s dotykovým displejem by si ukousl z prodejů tabletů iPad.

Nedávno výrazně inovované počítače Mac se ale prodávají mnohem lépe než dříve a Applu vynášejí více než tablety iPad, což může Apple přimět k tomu, aby své počítače vybavil žádanými technologiemi, a tak udržel jejich konkurenceschopnost, píše Bloomberg.

Podle nynějšího záměru chce Apple dotykovou obrazovku představit v roce 2025 v rámci plánované větší modernizace vyšší řady počítačů MacBook Pro. S novým displejem by se notebooky neměly vzhledově změnit, zachovaná zůstane i dotyková plocha pro pohyb kurzoru myši. V rámci modernizace by měl MacBook Pro dostat také pokročilejší technologii displeje OLED s vyšším jasem a výraznějšími barvami.