Apple se koncem roku stal jedničkou v dodávkách smartphonů, po dvou letech předstihl Samsung

iPhone XR

iPhone XR Zdroj: Profimedia

Apple park okem dronu
Prezentace Applu
Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
6
Fotogalerie

Americká technologická společnost Apple v loňském čtvrtém čtvrtletí poprvé za dva roky vystřídala jihokorejského konkurenta Samsung na pozici světové jedničky v dodávkách chytrých telefonů. Vyplývá to podle serveru CNBC z údajů několika analytických společností.

Firma Strategy Analytics například uvedla, že Apple ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil dodávky smartphonů meziročně o sedm procent na 70,7 milionu přístrojů, zatímco dodávky Samsungu klesly o jedno procento na 68,8 milionu přístrojů.

Třetí místo obsadila čínská společnost Huawei, které se dodávky propadly o sedm procent na 56 milionů přístrojů. Huawei se stala terčem obchodních restrikcí ze strany Spojených států kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu.

„Byl to nejlepší růstový výkon Applu od roku 2015,“ uvedl Neil Mawston z firmy Strategy Analytics. „Apple oživuje díky nižším cenám telefonů iPhone 11 a silnější poptávce v Asii a Severní Americe,“ dodal.

V celém loňském roce si nicméně Samsung vedoucí pozici v dodávkách smartphonů udržel. Podle firmy Strategy Analytics dodal zákazníkům 295,1 milionu přístrojů. Druhé místo obsadila společnost Lenovo, zatímco Apple byl až na třetí příčce. Dodávky Huawei činily 240,5 milionu přístrojů a dodávky Applu 197,4 milionu přístrojů.

Celkové dodávky chytrých mobilních telefonů se loni podle firmy Strategy Analytics snížily o procento na 1,41 miliardy přístrojů. V samotném čtvrtém čtvrtletí dodávky klesly na 374,5 milionu z 376 milionů ve stejném období předchozího roku.