Apple začne nový levný iPhone vyrábět v únoru, cena má spadnout pod deset tisíc

Zleva: iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone 8.

Zleva: iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone 8. Zdroj: Reuters

Zleva: iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone 8.
2
Fotogalerie

Dodavatelé Applu finišují s přípravami na zahájení výroby nového, dostupnějšího modelu mobilního telefonu iPhone. Sériová produkce by měla odstartovat v únoru, uvádějí zdroje agentury Bloomberg.

Brzy po spuštění výroby bude následovat oficiální představení přístroje. Podle jednoho ze zdrojů Bloombergu, který má k dispozici harmonogram uvedení telefonu na trh, bude přístroj odhalen v březnu. Montáž si mezi sebe rozdělí tři tchaj-wanské společnosti Hon Hai Precision Industry, Pagetron Corp. a Wistron Corp.

Chystaný telefon bude prvním levnějším telefonem Applu od představení modelu iPhone SE v roce 2016. Měl by vypadat jako stále ještě prodávaný, ale již „výběhový“ iPhone 8. Ten se nyní v USA prodává za 449 dolarů, zatímco iPhone SE šel na trh s cenovkou 399 dolarů, tedy asi devět tisíc korun. V těchto mantinelech se pravděpodobně bude pohybovat i cena přicházející novinky, například podle magazínu Forbes bude cenovka při představení telefonu na horní hranici tohoto rozpětí.

Nový model bude pravděpodobně vybavený stejným výkonným procesorem jako stávající vlajková loď iPhone 11, přijde ale o některé funkce jako například biometrickou autentizaci. Nejspíš také bude osazený jen jedním hlavním objektivem fotoaparátu.

Levnější telefon v nabídce by měl zvýšit konkurenceschopnost Applu a rozvíjejících se trzích, především v Indii. iPhony jsou v druhé nejlidnatější zemi světa nepříliš úspěšné, drtí je konkurence ze strany výrazně levnějších telefonu vybavených operačním systémem Android.

Situace v zemi se ale začíná obracet. Zatímco v roce 2018 spadly prodeje iPhonů v Indii o 43 procent, loni Apple na tamním trhu výrazně zlevnil svůj model iPhone XR a výsledkem byl celoroční růst prodejů o šest procent.

Globálně se ale iPhonům stále nedaří. Ve čtvrtém čtvrtletí svého finančního roku 2019, který končí v září, firma vykázala propad tržeb z prodejů mobilních telefonů o 9,2 procenta. Prodeje iPhonů přitom generují většinu příjmů americké společnosti. Apple doufá, že se mu tento negativní trend podaří letos zvrátit – a nový telefon by mu v tom měl výrazně pomoci.