Apple snižuje o polovinu poplatky pro malé vývojáře aplikací

Apple byl v minulosti pro vysoké poplatky z aplikací často kritizován.

Apple byl v minulosti pro vysoké poplatky z aplikací často kritizován. Zdroj: Reuters

Apple má ve svém obchodě App Store aktuálně k dispozici zhruba dva miliony aplikací.
iPhone 12 je nejnovější produkt současného výrobního cyklu značky Apple.
iPhone 12 má tvar vycházející z iPhonu 5.
4
Fotogalerie

Technologický gigant Apple byl v minulosti kritizován za to, že si ve svém obchodě App Store bere příliš velký podíl z transakcí, konkrétně 30 procent. Nyní se rozhodl pro vybrané případy snížit poplatky o polovinu, tedy na 15 procent z ceny.

Zlevnění se dočkají pouze malí vývojáři aplikací, kteří nepřesahují tržby milionu dolarů za rok. Týkat se bude jak podílu z ceny aplikací, tak i následných transakcí uvnitř nich. Nový program začne platit od prvního dne roku 2021 a v potaz vezme finanční výsledky daného vývojáře za rok uplynulý. Pokud tvůrce aplikace překročí hranici milionu dolarů, posune se na zbytek roku do dražší kategorie s poplatkem 30 procent. 

Apple má ve svém obchodě App Store aktuálně k dispozici zhruba dva miliony aplikací, k nimž mají přístup zákazníci ve 175 zemích světa. Některým vývojářům se cenová politika Applu nelíbila natolik, že jej dali k soudu, jako například Epic Games. 

Kolik tvůrců přesně do kategorie s nižší sazbou spadá, Apple neuvedl. Podle analytické firmy Sensor Tower se to však dotkne více než 90 procent všech subjektů na App Store. 

„Malé podniky jsou páteří naší globální ekonomiky a srdcem inovací. Spouštíme tento program, abychom malým podnikatelům pomohli psát další kapitolu tvořivosti a prosperity na App Store stejně jako tvořit kvalitní aplikace, které mají uživatelé rádi,“ uvedl šéf Applu Tim Cook.