Apple uspěl: tablet Samsungu se nesmí prodávat v USA

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab

V patentových soubojích se Applu v poslední době nedařilo. V USA definitivně prohrál s Motorolou v souboji o smartphony, v Nizozemsku firmě soud nařídil uhradit Samsungu škody způsobené porušením patentu pro připojení k internetu. Patentové války jsou ale nevyzpytatelné a teď zas za kratší konec provazu tahá Samsung. Jeho tablet Galaxy Tab 10.1 se do rozhodnutí soudu ve sporu s Applem nesmí prodávat v USA.

Apple obviňuje Samsung ze zkopírování vzhledu jeho populárních iPadů. Tablet Samsungu Galaxy Tab 10.1 je považován odborníky za největšího konkurenta applovských tabletů. Soudní přelíčení ve sporu má začít 30. července v Kalifornii. Do té doby se Galaxy Tab 10.1 nesmí v USA prodávat.

„I když má Samsung právo soutěžit, nesmí tak činit neférově a zaplavovat trh produkty, které porušují patenty,“ cituje BBC soudkyni Lucy Kohovou. Ta již dříve upozornila, že tablety Galaxy Tab 10.1 a iPad jsou „v podstatě k nerozeznání“. Společnost Apple by podle ní byla „nenapravitelně poškozena“, pokud by prodej tabletu Galaxy 10.1 pokračoval.

„Úleva pro Apple musí být značná. Předběžného soudního zákazu prodeje se dosahuje jen výjimečně,“ podotkla odbornice na právo Colleen Chien.

Samsung reagoval prohlášením, že podnikne nutná právní opatření a výrok soudu nebude zásadní vliv na jeho byznys.

Apple a Samsung jsou dva největší výrobci tabletů a smartphonů na světě, patentové spory spolu vedou v několika zemích světa. Apple viní Samsung hlavně z kopírování designu, Samsung Apple hlavně z nelegálního přebírání technologie připojování k internetu.

Vzájemné obviňování Applu a Samsungu je o to složitější, že obě firmy mají důležitý obchodní vztah. Samsung sice využívá software Googlu, zároveň je ale dodavatelem klíčových komponentů pro výrobky Apple.

Výrobky Samsungu fungují na platformě Android, kterou vyvinula společnost Google. Ta se tak přes svůj software zapojila do boje o nadvládu nad mobilní komunikací. Loni v létě se Google rozhodl převzít další americkou společnost Motorola Mobility, která disponuje širokou škálou patentů k technologii bezdrátového přenosu dat.