Apple už prodal devět milionů nových telefonů iPhone

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Americká firma Apple prodala během prvních tří dnů od uvedení na trh už devět milionů nových telefonů iPhone 5S a iPhone 5C. Poptávka tak výrazně překonala očekávání analytiků, kteří počítali s prodejem kolem šesti milionů kusů. Vadou na kráse ovšem je, že skupina německých hackerů již u těchto přístrojů údajně prolomila zabezpečení snímače prstů.

Apple tvrdí, že prodej přístrojů iPhone 5S a iPhone 5C překonal všechny předchozí premiéry jeho nových telefonů. Předchozí model iPhone 5 například zaznamenal během prvních tří dnů od uvedení na trh prodej kolem pěti milionů kusů. „Poptávka po nových iPhonech je fantastická,“ prohlásil šéf firmy Tim Cook.

Apple zahájil prodej nových telefonů v pátek. Přístroje se dostávají na trh v době, kdy se firma potýká s klesajícím tržním podílem a čelí kritice kvůli nedostatečným inovacím. Firma nepřišla s žádnou zásadní novinkou od roku 2010, kdy uvedla na trh počítačový tablet iPad.

Telefon iPhone 5S je pokročilejší verzí předchozího modelu iPhone 5. Apple zákazníkům nabídl i levnější iPhone 5C v plastovém provedení. Akcie Applu, které se po prezentaci nových telefonů před dvěma týdny kvůli zklamání nad slabými inovacemi a příliš vysokou cenou „levného“ modelu 5S propadly na měsíční minimum, dnes po zprávě o silném prodeji výrazně posílily.

Vývoj akciíí firmy Apple za posledních 5 let:Vývoj akcií firma AppleVývoj akcií firma Apple | Yahoo Finance(Zdroj: Yahoo Finance)

„Kritici tvrdí, že Apple ztratil své kouzlo. Zákazníci však říkají něco úplně jiného. Lidem se tento produkt zjevně líbí,“ podotkl analytik Daniel Ernst ze společnosti Hudson Square Research.

Apple nicméně v poslední době ztrácí podíl na trhu s počítačovými tablety i chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné společnosti IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem.