Apple začne rozpoznávat nahotu ve svých zařízeních, bude před ní varovat dětské uživatele

Apple iPhone 13 Pro Max

Apple iPhone 13 Pro Max Zdroj: Adam Kos

Apple prezentaci nepodcenil.
Představení novinek společnosti Apple.
Představení novinek společnosti Apple.
Představení novinek společnosti Apple.
Představení novinek společnosti Apple.
6
Fotogalerie

Apple se chystá představit aktualizaci svého mobilního operačního systému, s níž má přijít i zásadní novinka. Firma představí dlouho očekávaný systém detekce nahých fotografií ve zprávách pro dětské uživatele nebo od nich. Další fanoušky vyhlížené novinky jako například digitální otisk identifikačních průkazů ale v rámci aktualizace iOS 15.2 nedorazí, píše agentura Bloomberg.

Vedle detekce nahoty ve zprávách na zařízeních užívaných dětmi se uživatelé dočkají nové funkce na převod dat z telefonu v případě, že jeho držitel zemře, a další nástroje na kontrolu soukromí.

Apple slibuje uvedení nové ochrany dětí v aplikaci Zprávy už několik měsíců. Původně mělo jít o trojici funkcí – detekci nahoty v zprávách, rozšíření funkcí hlasové asistentky Siri, která se nově dovede naučit nahlásit zneužívání dítěte, a technologii, která má rozpoznávat snímky týkající se zneužívání dětí v úložišti iCloud. Záměr ale vyvolal odpor odborné veřejnosti kvůli obavám ze zachování soukromí uživatelů, a Apple představení novinek odložil.

V rámci aktualizace iOS 15.2 představí první dvě novinky. O tom, kdy dorazí rozpoznávání závadných fotografií v cloudu, ale firma mlčí.

Prohlédněte si telefon iPhone 13 Pro

Video placeholde
• Mobilmania.cz

Systém detekce nahoty bude fungovat na iPhonech, iPadech i počítačích Mac. Automaticky zanalyzuje všechny příchozí i odchozí snímky v aplikaci Zprávy, a pokud rozpozná fotku obsahující nahotu, zobrazí ji rozmazaně a varuje uživatele před nevhodným obsahem. Ten ale stále může varování ignorovat a zobrazit neupravený snímek. Pokud se dítě fotku s nahotou pokusí odeslat, zobrazí se mu též varování.

V obou případech se dítěti nabídne možnost kontaktovat své rodiče. Oproti původně představené verzi ale Apple odstranil funkci, která rodiče o události varovala automaticky. Funkce ovšem zůstane omezena jen na aplikaci Zprávy, do komunikačních aplikací třetích stran jako WhatsApp nebo Signal zasahovat nebude.

Další novinkou je možnost v zařízení nastavit, komu má přístroj odeslat v něm obsažená data v případě úmrtí uživatele. Zařízení také nově umí vytvářet reporty o soukromí. Ty zobrazí, které aplikace kdy získaly přístup k fotoaparátu, mikrofonu a údajích o poloze.

Nová verze operačního systému činí pokroky i v oblasti opravitelnosti zařízení, na kterou se Apple v poslední době zaměřuje. Nová funkce umí zobrazit, kdy byl iPhone v minulosti servisován, zda byly k opravě použity originální díly a jestli komponenty v telefonu už v minulosti neběžely v jiném zařízení. To má vedle budoucích oprav usnadnit i nákup zařízení z druhé ruky.