Avengers jsou rekordní. Novinka Endgame pokořila miliardovou hranici za první víkend

Avengers

Avengers Zdroj: Marvel

Avengers: Endgame
Avengers: Endgame
Avengers: Endgame
Avengers: Endgame
Avengers: Endgame
45
Fotogalerie

Snímek Avengers: Endgame od filmového studia Marvel má za sebou rekordní premiérový víkend. Pouhých pět dní mu stačilo k tomu, aby v pokladnách kin utržil více než 1,2 miliardy dolarů (27,4 miliardy korun), což se ještě žádnému jinému filmu nepovedlo. Loňské Infinity War, na níž Endgame přímo navazuje, trvalo překonání miliardy 11 dní. Informoval o tom web CNBC

V amerických kinech Endgame svým tvůrcům vynesla rekordních 354 milionů dolarů, což je zhruba o sto milionů více, než si z pokladen kin za první víkend odnesly snímky Star Wars: Síla se probouzí a Avengers: Infinity War. Analytici přitom podle CNBC očekávali, že Endgame v Americe otevře za „pouhých“ 260 - 285 milionů dolarů. 

Historické tabulky ale přepisoval vrchol marvelovské Infinity ságy i na mimoamerických trzích, kde tržby dosáhly 859 milionů dolarů. To je více než dvojnásobek oproti dosavadnímu rekordmanovi Rychle a zběsile 8. Velkou měrou se na finančním úspěchu Endgame podílela Čína, která je druhým největším filmovým trhem na světě. Rekordní je marvelovská novinka i co se týče nasazení. Po celém světě ji promítá 4662 kin. 

Jen za prvních pět dní v kinech utržila Endgame více, než dosud nejúspěšnější letošní snímek Captain Marvel, který je od stejného studia. Celkově tak mají letošní filmy od Marvelu na kontě přes dvě miliardy dolarů a tato částka bude rychle stoupat. Po prvních projekcích je navíc zřejmé, že Endgame může sesadit Avatar z pozice finančně nejúspěšnějšího filmu vůbec. 

Iron Man zachránil před lety studa Marvel >>>

„Kevin Feige (šéf studia Marvel - pozn. aut.) a studio Marvel nadále mění představy o tom, co je ve filmové branži možné, a to jak ve vytváření příběhu, tak v pokladnách kin,“ uvedl k úspěchu filmu podle webu CNBC Alan Horn, předseda správní rady studia Walt Disney, které v roce 2009 koupilo Marvel za čtyři miliardy dolarů.

 

Filmoví experti dlouhodobě upozorňují, že bude zajímavé sledovat, jak si povede Marvel po konci ságy Infinity. Řadě herců totiž končí smlouvy a své ikonické role po Endgame pravděpodobně opustí. Studio tak přijde například o Chrise Evanse, jenž ztvárňuje Kapitána Ameriku, nebo Iron Mana Roberta Downeyho Jr., který hrál hned v pěti miliardových hitech studia a je jeho největší kasovní jistotou.

Sága Infinity se skládá ze tří fází, které celkově obsahují dvaadvacet filmů. V roce 2008 ji odstartoval snímek Iron Man. Mezi první dvacítkou nejvýdělečnějších filmů historie má Marvel hned sedm zástupců, Endgame se mezi ně dostal po prvních pěti dnech promítání.