Bakala kupuje portál Centrum a server Aktuálně.cz

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Podnikatel Zdeněk Bakala rozšiřuje své tuzemské vydavatelské aktivity – přibírá pod svá křídla Centrum Holdings, který v Česku provozuje zpravodajský server Aktuálně.cz a internetové portály Centrum a Atlas. Informuje o tom server iHned.cz. Bakala už v současnosti ovládá přes společnost Economia právě server iHned.cz, Hospodářské noviny, časopisy Respekt, Ekonom a další tituly.

„Ke koupi jsme přistoupili nikoliv náhodou ve chvíli, kdy se Economia připravuje na spuštění nejmodernějšího newsroomu ve střední Evropě. Akvizice pomůže výrazně urychlit transformaci Economie v moderní vydavatelský dům třetího tisíciletí,“ uvedl pro iHned.cz Kamil Čermák, místopředseda představenstva Economie zodpovědný za restrukturalizaci.

Centrum Holdings je třeto největší portál na českém internetovém trhu. Economia a Centrum podle iHned.cz společně utvoří firmu s více než 700 zaměstnanci a ročním obratem přes 1 miliardu korun. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Cílem dlouhodobé strategie Economie je transformovat vydavatele především ekonomického tisku v digitálního a technologického lídra mezi tuzemskými mediálními domy, uvedlo vydavatelství v tiskové zprávě.

Economia portál Centrum kupuje od amerického investičního fondu Warburg Pincus. Transakce nezahrnuje podnikání Centra mimo Česko. Cena nebyla zveřejněna. O Centrum mělo v minulosti zájem i vydavatelství Ringier.

Společnost Economia je lídrem trhu v oblasti publikace ekonomických deníků, časopisů a odborných B2B periodik a on-line médií v České republice. Byla založena v roce 1990. Podniká také na Slovensku prostřednictvím své dceřiné společnosti Ecopress. Jediným akcionářem Economie je společnost BXR Media Limited, kterou vlastní investor a podnikatel Zdeněk Bakala.

Skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše naopak nedávno koupila od společnosti Economia vydavatelství Ecopress, jež na Slovensku vydává Hospodárske noviny a další odborné tituly.

Zdeněk BakalaZdeněk Bakala | profimedia.cz

Vizitka Centrum Holdings

Centrum Holdings je internetová společnost působící ve střední a východní Evropě. Kromě Česka má aktivity také na Slovensku a v Chorvatsku. Firma byla založena v roce 2008 po sloučení portálů Atlas.cz and NetCentrum. Vlastníkem společnosti Centrum Holdings je americká finanční skupina Warburg Pincus.

V České republice provozuje mimo jiné portály Centrum.cz, Atlas.cz, online deník Aktuálně.cz, Deník Insider, či oborové weby Cars.cz, Stahuj.cz, Najisto.cz či mapový server Amapy.cz. V Česku firma spravuje kolem pěti milionů e-mailových účtů.

Letos v lednu byl Centrum Holdings podle údajů projektu AdMonitoring druhým nejúspěšnějším prodejcem reklamního prostoru v Česku po společnosti Seznam.cz. Centrum Holdings prodal za první měsíc letošního roku bannerové plochy v hodnotě 69,6 milionu korun.

Vizitka vydavatelství Economia

V létě roku 2008 Economii ovládl podnikatel Zdeněk Bakala, který se postupně stal prostřednictvím společnosti BXR Media jediným majitelem firmy. Bakala již od roku 2007 vlastnil většinu ve vydavateli časopisu Respekt. Předloni v srpnu pak dokončil spojení společností, patřících do jeho skupiny, v novou Economii.

Economia, která je označována za lídra na českém trhu ekonomických titulů, dnes kromě Hospodářských novin vydává i týdeníky Respekt, Ekonom a Marketing & Media nebo lifestylový magazín Bel Mondo. Nabízí i 18 odborných titulů, které se zaměřují na management, marketing, obchod, finance, veřejnou správu a techniku.

Na internetu má Economia zastoupení díky portálu iHNed.cz, v roce 2010 koupila od společnosti Volný internetový portál Volny.cz, který se měl přeměnit v informační platformu pro malé a střední firmy.

Podle posledních dostupných údajů vykázalo vydavatelství v roce 2011 ztrátu zhruba 20 milionů korun při obratu téměř tři čtvrtě miliardy. Loni v prosinci se do aktivního řízení firmy vrátil po roční pauze Bakala, který usedl do křesla předsedy představenstva, jeho manželka Michaela Maláčová se stala členkou představenstva.