Barrandovské ateliéry zvýšily zisk na 25 milionů

Barrandovské ateliéry

Barrandovské ateliéry Zdroj: barrandov.cz

Loni rozjetý program fiskálních stimulů příliš nepomohl největším českým ateliérům Barrandov Studio (BS), které vlastní skupina investorů v čele s Tomášem Chrenkem. I přes desítky milionů korun nalitých vládou do programu se zisk Barrandova v roce 2010 zvýšil v meziročním srovnání jen o osm milionů na 25 milionů korun. Chrenek tak může nostalgicky vzpomínat na rok 2007, kdy BS dosáhla čistého zisku 58 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Naopak ve výnosech nastal pokles o takřka 10 procent – z 612 na 555 milionů korun, tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb klesly o skoro 14 procent na 466,1 milionu korun.

Vyšší rentability tržeb dosáhli barrandovští poklesem nákladů o 56 milionů korun díky prodeji techniky, nižším personálním nákladům a odpisu koprodukčního vkladu ve filmu Nejkrásnější hádanka.

Největší objem tržeb získaly barrandovské ateliéry od televizních společností. Stanice jako Nova, TV Barrandov, Prima nebo Česká televize jim loni zaplatily přes 177 milionů korun, což představuje 38 procent celkových tržeb (v roce 2009 to bylo 28 procent). V ateliérech BS se v roce 2010 točily například serál Terapie (HBO), show StarDance (ČT) nebo reality casting Robin Hood – cesta ke slávě (Prima).

Naopak filmy se na tržbách Barrandova podílely pouhými 20 procenty. A to i přesto, že program podpory filmového průmyslu do ateliérů přilákal obří zahraniční projekty jako Red Tails, čtvrté pokračování Mission: Impossible s Tomem Cruisem, seriál Borgias, francouzský historický film Philibert nebo ruskou pohádku VIJ.