Besser počítá se zdaněním internetových videopůjčoven

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: o2.cz

Návrh zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, který chce ministerstvo kultury předložit vládě do konce října, počítá podle týdeníku Euro se zdaněním internetových videopůjčoven. Mají ročně odvádět do Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie jedno procento svých výnosů. Týdeník to uvádí ve svém prvním říjnovém čísle.

Příjmy fondu zatím tvoří především výnosy z reklamy vysílané Českou televizí, kterou v příštím roce nahradí komerční televizní stanice odvodem dvou procent ročních čistých výnosů z reklamy, nebo jednokorunový příplatek k ceně lístku do kina. Ministerstvo chce zdroje příjmů fondu rozšířit.

Odvody se budou vztahovat na provozovatele videoték, z nichž si lze za poplatek stahovat filmy. Poplatky se podle týdeníku dotknou největších hráčů na trhu, kterými jsou HBO nebo O2, ale také malých regionálních televizí. Zpoplatnění internetových videoték by ale mělo začít platit až od roku 2016, dodává Euro.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) podle týdeníku uvedl, že po roce 2013 bude fond hospodařit s 300 miliony korun. Loni fond z reklamy, lístků i vlastní činnosti získal 254 milionů korun, jeho hospodaření skončilo s šedesátimilionovým deficitem, dodal týdeník.

Návrh zákona je podle mluvčího ministerstva nyní v meziresortním připomínkovém řízení. „Návrh vychází ze současných potřeb české kinematografie a audiovize a obsahuje novou úpravu státního fondu. Je konstruován tak, aby měl co nejmenší dopad na veřejné rozpočty a státní rozpočet,“ uvádí se ve zprávě, kterou tehdy ministerstvo zveřejnilo na internetových stránkách.