Češi protestují proti předraženému volání, vypnou mobily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Na protest proti cenám volání a přístupu mobilních operátorů k zákazníkům si dnes od 17:00 vypne 24 tisíc lidí na tři hodiny mobilní telefony. Autoři protestu na blogu Předražené volání upozorňují na velké rozdíly v cenách stejných služeb stejných nadnárodních mobilních operátorů v sousedních zemích. Poukazují také na nečinnost tuzemského regulátora trhu, kterým je Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle ČTÚ je kritika nespravedlivá.

Autoři protestu na sociální síti Facebook píšou, že 35 tisíc lidí vidí předražené volání jako problém a 24 tisíc z nich se protestu aktivně zúčastní. V blogu upozornili, že ceny na českém trhu mobilního volání a služeb jsou nejvyšší v Evropě. „Oligopol tří nadnárodních společností si z České republiky udělal zlatý důl. A ČTÚ pod vedením neschopného Pavla Dvořáka přihlíží a oligopol svými kroky dokonce obhajuje a aktivně podporuje!“ píšou autoři protestu.

Srovnání cen mobilních operátorů připravili iniciátoři na svém blogu,volají zejména po umožnění vstupu čtvrtého plnohodnotného GSM operátora na trh a uvolnění podmínek pro provoz virtuálů v sítích stávajících operátorů.

Vedoucí sekretariátu předsedy Rady ČTÚ Jana Artěmenková serveru Aktuálně.cz sdělila, že zveřejněná kritika je nespravedlivá. „Pokud jde o úroveň cen za mobilního volání, upozorňujeme na závěry srovnání průměrných cen mobilního volání, které ve své zprávě pravidelně zveřejňuje Evropská komise. Ukazují, že průměrná cena za minutu mobilního volání je v ČR na průměru hodnocených zemí EU (0,10 eura),“ uvedla.

Podle organizátorů protestu je však metodika srovnání ČTÚ zavádějící. „Použijeme-li zprávu OECD, která používá jednotnou metodiku, a přidáme přepočet paritou kupní síly, ceny za minutu volání u nás patří k nejdražším v Evropě. Na internetu lze najít i články obsahující srovnání výsledků zjištěných ČTÚ,“ uvedl pro Aktuálně.cz jeden z organizátorů protestu Martin Frýdek.

K prvnímu hromadnějšímu bojkotu služeb českých operátorů došlo přesně před měsícem, 17. července. Tehdy na dvě hodiny vypnulo svůj mobil zhruba 10 tisíc lidí. Protestu nebyla ze strany operátorů přikládána příliš velká vážnost, na celkovém počtu přihlášených účastníků do sítě se totiž protestující skupina podílela méně než 0,1 procenta. Očekává se, že druhé kolo bojkotu zaznamená větší ohlas, na rozdíl od předchozí nedělní akce je totiž naplánován na pracovní den.