Češi s aplikací pro trenéry prorazili i v AC Milán. Rozpozná mentální kondici sportovců

Aplikaci SportMind pro rychlé určení mentální kondice pomocí barevných asociací využívá například atletka Zuzana Hejnová.

Aplikaci SportMind pro rychlé určení mentální kondice pomocí barevných asociací využívá například atletka Zuzana Hejnová. Zdroj: ČTK/AP

Ukázka z výstupů aplikace SportMind pro sportovce.
Aplikaci SportMind pro rychlé určení mentální kondice pomocí barevných asociací využívá například atletka Zuzana Hejnová.
Ukázka z výstupů aplikace SportMind pro sportovce.
Aplikaci SportMind využívá rovněž italský fotbalový klub AC Milán.
Novou technologii SportMind používá také Český svaz biatlonu. (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Česká firma SportMind se s aplikací určující mentální nastavení sportovců vydává na světové trhy. Už uspěla například u AC Milan nebo u českých biatlonistů.

Tuzemská investiční skupina Padok Investments vstoupila do firmy SportMind. Ta vyvinula aplikaci, která umí rychle rozpoznat mentální stav vrcholových sportovců. Již nyní tuto pomůcku využívá například italský fotbalový klub AC Milán. Češi mají s aplikací pracující na základě metody barevných asociací celosvětové plány.

„Výsledek diagnostiky odhalí kde jsou silné a slabé stránky sportovce, jaké jsou jeho motivace, jak vnímá a jak se přizpůsobí pravidlům a jaké role jsou mu přirozeně blízké v týmu v normálním podmínkách a jak se tato role mění při stresových situacích,“ uvedl provozní ředitel společnosti Martin Dvořák.

Trenér na základě výsledků rychle pochopí, jaký styl komunikace a vedení dostane z hráče maximální výkon. Přitom ani nemusí být v přímém kontaktu se svěřencem. Ten může být na druhé straně světa. Na tabletu jen vyplní test a trenér ve své aplikaci uvidí vzápětí výsledek.

„Rolí Padoku je nakopnout byznys s aplikací SportMind,“ řekl spolumajitel Padoku Vítězslav Kus.

Padok získal ve firmě většinový podíl. Zbytek si ponechala ostravská výzkumná společnost DAP Services. V první várce má skupina za podíl ve SportMind zaplatit dvacet milionů korun. Po roce se vyhodnotí další postup.

Ambicí aplikace je zasáhnout celosvětový trh. Je připravená pro 27 sportů v deseti jazycích. Již nyní má SportMind řadu klientů. Mezi jinými fotbalový klub AC Milán, českou atletku Zuzanu Hejnovou, Český svaz biatlonu nebo basketbalový tým americké univerzity Fordham. Cílem je dostat se do nejvyšších soutěží typu hokejové NHL nebo basketbalové NBA včetně reprezentací. Až se byznys rozjede naplno, slibuje si SportMind roční tržby v desítkách milionů korun.  

Pro Padok je SportMind druhou investicí ve sportu. Skupina v současnosti staví v Praze 10 také zimní stadion Padok IceRink. Otevřít se má v lednu 2018.