Letenky mají ještě zlevnit. Jejich vyhledávač Kiwi expanduje, spolupracuje se španělským konkurentem

Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý. Zdroj: ČTK

Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.
Oliver Dlouhý (27) - Skypicker. Ve Skypickeru přišli na unikátní algoritmus hledání nejlevnějších leteckých tras.
Letadla společnosti American Airlines.
Frankfurt, letiště
Letiště Praha
6
Fotogalerie

Brněnský startup Kiwi.com podnikatele Olivera Dlouhého, který se zabývá vyhledáváním letenek, získal nového spojence. Česká společnost uzavřela partnerství se španělským vyhledávačem Amadeus, vzniknout má tak platforma, která nabídne až tři čtvrtě milionu nových kombinací letů. 

V důsledku spolupráce obou firem by mělo u Kiwi.com dojít ke zlepšení vyhledávaných výsledků. Napomoci má k tomu velký objem dat, se kterým Amadeus pracuje. Ve finále by měla spolupráce přinést také zlevnění letenek, v některých případech až o polovinu, tvrdí firma. 

"Kiwi propojuje letecké společnosti, které přímo nespolupracuji při prodeji letenek, takže pokles jejich ceny je těžko odhadnutelný,“ komentuje tvrzení Dlouhého analytik zaměřující se na letectví ze společnosti C-Corpfin Petr Kováč.

„Propojení s Amadeem jako rezervačním systémem je ale velmi zajímavá kombinace. Má dlouholeté zkušenosti a obrovské množství dat, se kterými dokáže Kiwi pomocí svých algoritmů velmi dobře naložit,“ tvrdí Kováč.

„Partnerství je pro nás významným milníkem a posouvá nás opět dále,“ uvedl zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý. Podle něj není spolupráce se společností Amadeus náhodná, poukazuje především na třicetileté zkušenosti španělské skupiny.

„Amadeus byl jediným technologickým partnerem schopným nabídnout odpovídající řešení k jejich splnění. Jde o vůbec největší a nejsložitější datové partnerství, které Kiwi.com zatím uzavřelo,“ dodává Dlouhý.

Kiwi.com tak nadále pokračuje ve své prudké expanzi. V loňském roce firma dosáhla obratu kolem dvaceti miliard korun, v plánu má ale až desetinásobný růst, připomíná server Czechcrunch. Finanční aspekty dohody ale brněnská firma nezveřejnila.

„Prostor pro další růst ve vyhledávání letenek určitě je, trh se několikanásobně zvětšuje,“ uvedl pro E15 Kováč. 

Společnost Kiwi.com vznikla před pěti lety, tehdy ještě pod názvem Skypicker. Dlouhý je největším podílníkem společnosti, vlastní v ní přibližně 27 procent, svůj podíl ve firmě má však také například Martin Roman, bývalý šéf ČEZu. Firma zaměstnává přibližně 1100 lidí, kteří působí kromě brněnské centrály také v Praze a Barceloně.