České Radiokomunikace kupují od Komárka Cloud4com. Vytvoří tím novou českou cloudovou jedničku

Karel Komárek patří mezi nejbohatší Čechy.

Karel Komárek patří mezi nejbohatší Čechy. Zdroj: KKCG

Česká technologická skupina Aricoma Group byznysmena Karla Komárka se po letech akvizičního růstu rozhodla k divestici. Holdingu České Radiokomunikace (CRA) prodává cloudovou firmu Cloud4com (C4C) a datové centrum Lužice za více než miliardu korun.

Aricoma prodává Cloud4com za 870 milionů korun s tím, že další splátka bude závislá na výsledku firmy v příštím roce, maximálně však bude činit 485 milionů korun. Datacentrum vyjde na 130 milionů korun. 

Pro České Radiokomunikace se jedná o strategickou investici, díky níž posílí na rostoucím trhu cloudových datových služeb. Společnost C4C totiž patří k největším českým firmám v tomto oboru. Cloudová řešení podnikům umožňují pronajmout si výpočetní výkon a úložný prostor na vzdálených serverech.

„Transakce je pro nás důležitým milníkem, protože s ní pokračujeme v diverzifikaci našich aktivit do vysoce růstových oblastí, jako jsou datová centra a cloudové služby. Společnost Cloud4com dosáhla vedoucího postavení na českém trhu a po jejím připojení k Českým Radiokomunikacím vznikne jasná česká cloudová jednička,“ říká šéf společnosti České Radiokomunikace Miloš Mastník, který očekává, že nová akvizice přispěje k silnému růstu tržeb i vyšší marži. 

Transakce zapadá do dlouhodobé strategie i společnosti Aricoma, která zcela opustí byznys s datacentry a poskytováním cloudu coby investičně náročného oboru. „Rádi tuto oblast přenecháme infrastrukturním hráčům, kteří se na tento obor soustředí. Aricomu čeká další posilování pozice v poradenství a budování cloudových prostředí třetích stran,“ tvrdí šéf společnosti Aricoma Milan Sameš.

České Radiokomunikace se na rozdíl od Aricomy soustředí na digitální infrastrukturu. Konkrétně provozují mobilní věže, vysílací síť, datová centra, optickou síť a sítě internetu věcí pro veřejné služby. 

Skupina KKCG

KKCG je investiční skupina, která působí v oblasti loterií a her, energetiky, technologií a nemovitostí. Zaměstnává více než 10 tisíc lidí ve 36 zemích a spravuje aktiva v hodnotě více než osm miliard eur. Mezi její společnosti kromě Aricomy patří například Allwyn, mezinárodní provozovatel loterií, MND Group, mezinárodní výrobce a dodavatel tradiční a obnovitelné energie nebo KKCG Real Estate Group.

 

Největší česká IT firma Aricoma se letos rozdělila a nově působí pod dvěma značkami – Aricoma a Qinshift. Zatímco Aricoma poskytuje služby v oblasti IT infrastruktury, cloudových technologií, kybernetické bezpečnosti, digitalizace veřejného sektoru a podobně, Qinshift spojuje společnosti působící zejména v oblasti vývoje softwaru. Skupině se daří růst dvouciferným tempem i díky častým akvizicím. Naposledy minulý týden Aricoma přikoupila německou vývojářskou firmu Avenga, za kterou zaplatila vyšší jednotky miliard korun. 

Trh s cloudovými službami v posledních letech v Evropě rychle roste, což je výsledkem větší potřeby ukládání dat nebo také vyšší poptávky po analýze dat v reálném čase. České Radiokomunikace očekávají, že globálně firmy z oboru za cloudové služby v tomto roce utrží 150 miliard dolarů a budou dále růst.