Českému Googlu podle výroční zprávy rostou tržby, vykazuje tu ale jenom jejich část

Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Světová internetová jednička Google v Česku vykázala další růst. Pražské pobočce v minulém roce rostly především tržby, zisk se udržel na obdobné úrovni jako v předchozím období. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku. V České republice ale Google vykazuje jen menší část svých příjmů, například reklamní služby totiž zajišťuje centrála v Irsku.

Za své marketingové a konzultační služby v Česku Google, který patří pod nadnárodní korporaci Alphabet, utržil téměř 313 milionů korun. To znamená meziroční nárůst o více než čtyřicet milionů.

Zisk českého Googlu dosáhl hodnoty 14,5 milionu korun, tedy asi o tři čtvrtě milionu méně než v předcházejícím roce. V roce 2015 zisk dosáhl necelých deseti milionů. Jedním z důvodů poklesu zisku může být například patnáctiprocentní růst mezd tří desítek zaměstnanců, kteří pro českou pobočku pracují.

Zisky z dřívějších let česká pobočka v posledních letech neposílala mateřské firmě, ale kumulovala, firma tak disponuje kapitálem překračujícím sto milionů.

Skutečné příjmy konglomerátu od českých zákazníků jsou však pravděpodobně několikanásobně vyšší, než kolik účetní závěrka odhaluje.

Pod českou pobočku spadají pouze aktivity týkající se marketingu a konzultační činnosti. Hlavní zisky Alphabetu totiž plynou z reklamy nebo poskytování korporátních služeb, ty však pro Česko zajišťuje evropská centrála v Irsku.