Česko má výborné podmínky pro e-commerce. V žebříčku OSN jej sráží jen úroveň poštovních služeb

Sklad Mall Group v Jirnech u Prahy.

Sklad Mall Group v Jirnech u Prahy. Zdroj: ČTK

Platba mobilem, ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Nejlepší podmínky pro internetové obchodování má Evropa v čele s Nizozemskem. Vyplývá to z aktualizovaného žebříčku, který každoročně zveřejňuje Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Česká republika skončila z 152 zemí pětadvacátá a meziročně si polepšila o šest míst.

Žebříček zohledňuje podíl obyvatelstva s přístupem k internetu, s účtem u nějaké finanční instituce nebo s přístupem k mobilním peněžním službám, dále bezpečnost internetových serverů a spolehlivost poštovní služby.

V první desítce zemí se umístilo hned osm evropských států - Nizozemsko, Švýcarsko, Finsko, Británie, Dánsko, Norsko, Irsko a Německo. Jejich řadu postupující od prvního místa narušuje na třetím místě Singapur, první desítku pak uzavírá Austrálie.

Spojené státy skončily na 13. místě. Přispěl k tomu zejména relativně nízký podíl uživatelů internetu ve srovnání s jinými rozvinutými zeměmi. Je mimochodem stejně vysoký jako v České republice. Rusko obsadilo 40. příčku, Čína skončila na 56. místě, zatímco Hongkong je patnáctý.

Českou republiku předstihlo Slovensko, které je na 24. příčce. Ve srovnání s lépe umístěnými zeměmi má Česko nižší údaje v první a třetím ukazateli, což je podíl lidí s bankovním účtem a spolehlivost mobilních poštovních služeb.

Z přehledu mimo jiné vyplývá, že 80 procent uživatelů internetu ze šestice zemí (Dánsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Británie) nakupuje prostřednictvím internetu. Naproti tomu ve více než dvou desítkách chudších zemí nakupuje na internetu méně než deset procent jeho uživatelů.

UNCTAD žebříček označila za provizorní s poukazem na to, že poslední data o počtu lidí s účtem u nějaké finanční instituce nebo s přístupem k mobilním peněžním službám pocházejí z roku 2017. Podíl uživatelů internetu pak vychází z dat z loňského roku. Posuny ve srovnání s předchozími lety tudíž způsobila hodnocení bezpečnosti internetu a spolehlivosti poštovní služby.