Alza.cz letos očekává rekordní obrat. Atakovat bude hranici 30 miliard korun

Prodejna Alza.cz

Prodejna Alza.cz Zdroj: Profimedia.cz

Prodejna Alza.cz
Platební terminály v hlavní kamenné prodejně e-shopu Alza v Praze-Holešovicích.
Prodejna Alza.cz
Linka ve skladu e-shopu Alza.cz
5
Fotogalerie

Největší český e-shop Alza.cz plánuje do konce roku rozšířit po celé republice síť schránek pro vyzvednutí zboží a testuje doručování přímo do vozů zákazníků. Obrat Alzy by mohl letos dosáhnout 30 miliard Kč, o 20 procent více než loni. Uvedl to místopředseda představenstva firmy Tomáš Havryluk.

„Obrat roste i v Maďarsku, kde loni činil rekordní miliardu korun, a letos útočí na 1,7 miliardy korun,“ uvedl. Podle něho je cílem českého internetového obchodu na maďarském trhu vystoupat ze čtyřky na první místo. Uvažuje ale i o expanzi do Rumunska, Polska a Bulharska. Příští sobotu oslaví firma 25 let od založení.

E-shop má podle Havryluka několik zdrojů růstu. Prvním je poskytnout co nejlepší produkty zákazníkovi, druhým expanze do Evropy a třetím jsou služby jako přidaná hodnota. „Byznys model nelze postavit jen na tom, že levně nakoupím, se slevou prodám a nic navíc nepřidám. Snažíme se proto na Alzu víc koukat jako na kuchyni v dobré restauraci, kam se kupují kvalitní suroviny, ze kterých se pak vaří skvělé služby,“ řekl.

Alza plánuje podle Havryluka aktuálně rozšířit po celé republice síť výdejních míst o 100 nových AlzaBoxů, schránek pro vyzvednutí zboží, aby jich bylo do Vánoc v provozu minimálně 200. Rozšířit chce ale i „Prodejny budoucnosti“, zatím má tři. V Německu a Rakousku, kam nedávno vstoupila, by ráda konkurovala americkému e-shopu Amazon. Alza také v Česku testuje doručování přímo do vozů zákazníků.

V posledních letech firma roste o 20 procent téměř každoročně a Havryluk věří, že se trend podaří nadále udržet. Firmu s 2500 zaměstnanci založil podnikatel a miliardář Aleš Zavoral. Vlastní ji skupina investorů, kteří ji ovládají přes holdingovou společnost L.S. Investments Limited sídlící na Kypru. Daně ale odvádí v ČR. Akcionáři jsou však stále neznámí.

Roční obraty Alza.cz za posledních pět let 

RokObrat v miliardách korun bez DPH
201411,5
201514,3
201617,4
201720,9
201825,0
odhad 201930,0

Zdroj: Výroční zprávy firmy