Český mobilní internet zrychluje, svět se těší na novou technologii

mobil, internet

mobil, internet

Internet v Česku loni nejvíc zrychlil v rámci mobilního připojení - v průměru o 183 procent na 1,9 Mbit/s. Připojení přes pevnou linku prostřednictvím technologií xDSL rostlo o 45 procent na 6,8 Mbit/s. Vyplývá to z údajů serveru DSL.cz. Svět se už mezitím těší na novou generaci mobilní technologie, kterou dnes schválila Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Přístroje s novým standardem IMT-Advanced mají být až 500krát rychlejší než současné chytré telefony 3G.

„Mobilní internet konečně zaznamenává opravdový nástup. Pravděpodobně díky novým aktivacím telefonů s mobilním internetem hlavně u T-Mobile a Vodafonu došlo k velkému nárůstu počtu měření rychlostí mobilního internetu, kdy se průměrná rychlost poprvé přiblížila dvěma Mbit/s,“ uvedl server DSL.cz.

Díky pokračujícímu nasazování technologie HSPA+, která zrychluje mobilní sítě 3G, se zvýšila rychlost mobilního internetu i proti listopadu o pětinu. Nejrychlejší mobilní internet měl T-Mobile s průměrem téměř 3,9 Mbit/s, což bylo dvakrát více proti Telefónice s 1,9 Mbit/s, která ve své síti HSPA+ nenasadila. Zatímco T-Mobile meziročně zrychlil o 108 procent, Telefónice se rychlost zvýšila o čtyři procenta. Vodafone zvýšil rychlost o 66 procent na 2,85 Mbit/s.

Připojení přes pevnou linku prostřednictvím technologií xDSL loni zrychlilo především díky nasazení rychlejší verze VDSL vedle standardního ADSL v síti Telefóniky. Telefónica nasadila VDSL ve své síti loni na jaře, jeho dostupnost je ale omezená vzdáleností uživatele od telefonní ústředny. Část zákazníků tak musela zůstat u pomalejšího ADSL. Průměrná rychlost VDSL byla 11,3 Mbit/s, u ADSL dosahoval pět Mbit/s. Konkurenční kabelový internet od UPC zrychlil meziročně o třetinu na 16,2 Mbit/s.

Nejrychlejší způsob přístupu, připojení přes optické vedení, meziročně zrychlil o 22 procent na 25,8 Mbit/s. Rychlost bezdrátového Wi-Fi připojení se v prosinci pohybovala v průměru kolem šesti Mbit/s.

Nová superrychlá mobilní technologie má být do dvou let

Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) dnes schválila novou generaci mobilní technologie, která umožní téměř okamžitě stahovat internetové stránky. Mluvčí ITU uvedl, že technologie se začne užívat okamžitě, může však trvat až dva roky, než se objeví v chytrých telefonech, tabletech nebo dalších přístrojích.

Rozdíl mezi současnou technologií a novým standardem IMT-Advanced je podle zástupců ITU, jako srovnávat vytáčený internet s optickými kabely. Technologie využívá užší šířku vlnového pásma pro připojení k internetu, sledování videa a přesunu dat, dodal šéf radiotelekomunikačního úřadu ITU Francois Rancy.

ITU je mezivládní odborná organizace OSN. Jejím cílem je podporovat technický rozvoj telekomunikací a spolupráci v jejich využívání.