Český T-Mobile poslal své matce nejvyšší dividendu za posledních pět let

T-Mobile, ilustrační foto

T-Mobile, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Sídlo Deutsche Telekom
Deutsche Telekom
3
Fotogalerie

Český T-Mobile letos poslal mateřskému Deutsche Telekomu dividendu za loňský rok téměř 5,6 miliardy korun, což je o 1,2 miliardy korun více než loni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy. Dividenda je nejvyšší za posledních pět let. 

Společnost Deutsche Telekom Europe je 100procentním vlastníkem T-Mobilu. Celkově T-Mobile dosud ze zisku vyplatil přes 70 miliard korun. Většinu z toho získal právě Deutsche Telekom. Ten se do roku 2014 musel dělit s Českými Radiokomunikacemi, od nichž podíl 39,2 procenta následně odkoupil.

Konkurenční O2 za loňský rok vyplatila akcionářům celkem 6,5 miliardy korun, z toho téměř 5,3 miliardy tvořila dividenda a zbytek část emisního ážia. Více než 80 procent inkasovala skupina PPF.

T-Mobile ČR loni vykázal výnosy 28,4 miliardy korun, což je zhruba stejně, jako rok před tím. Čistý zisk se zvýšil o 27,5 procenta na 5,6 miliardy korun. Společnost má 6,2 milionu mobilních zákazníků, množství přípojek pevného internetu loni stouplo o 43 procent na 251 tisíc a počet uživatelů televizních služeb se zvýšil o 132 procent na 86 tisíc.

Mobilní operátoři v Česku čelí dlouhodobé kritice za vysoké ceny mobilních dat. V minulosti na tento problém upozorňovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve také uvedl, že když mobilní operátoři nezlevní data, je podle něho na místě uvažovat o jejich zdanění.