Chrenek zvýšil hodnotu ateliérů

Tomáš Chrenek

Tomáš Chrenek Zdroj: E15 Eduard Erben

Miliardář Tomáš Chrenek, který spolu s dalšími podnikateli ovládá barrandovské ateliéry, v těchto dnech zvýšil atraktivitu firmy pro prodej případnému investorovi. Z dokumentů, které má deník E15 k dispozici, vyplývá, že do společnosti Barrandov Studio nyní převádí zpět filmařsky cenné pozemky.

Ty se používají pro natáčení rozsáhlých exteriérových scén s volným horizontem nerušeným současnou zástavbou v Praze. V minulosti se zde natáčel třeba film Oliver Twist Romana Polanského nebo hit Letopisy Narnie: Princ Kaspian.

Pozemky doposud držela společnost Barrandov Lands, kterou rovněž vlastní Chrenkova Moravia Steel. Podle projektu si Barrandov Studio a Barrandov Lands prohodí pozemky a s nimi spojené budovy a závazky ve velmi podobné hodnotě 87 a 89 milionů korun.

Barrandov Studio získá volný horizont, Barrandov Lands jiné pozemky v areálu ateliérů. Při operaci se Barrandov Lands sníží základní kapitál o 80 milionů na 200 milionů korun. Barrandov Studio zase za cenné pozemky zaplatí ze svého nerozděleného zisku částku skoro 54 milionů korun.

Volný horizont k barrandovským ateliérům historicky patřil, po listopadu 1989 však byl vyveden v rámci privatizačních kolotočů do sesterské firmy Barrandov Panorama.

Do uzávěrky deníku E15 se nepodařilo získat komentář společnosti, tisková mluvčí Barrandov Studia Dušana Chreneková nereagovala na e-mailem zaslané dotazy ani nezvedala mobil. O operaci s pozemky neměl tušení ani minoritní akcionář Barrandov Studia a bývalý šéf ateliérů Václav Marhoul.
Návrat volného horizontu k ateliérům se dá vykládat minimálně ze dvou hledisek. Chrenek se mohl vzdát myšlenky vystavět na uvedených pozemcích bytový nebo kancelářský projekt, o čemž údajně uvažoval na přelomu tisíciletí.

Začlenění pozemků do Barrandov Studia posiluje i spekulace o možném prodeji ateliérů. A to i přesto, že význam volného horizontu v éře digitálního filmového natáčení klesl. Pozemky jsou však samy o sobě důležité pro stavbu rozsáhlých venkovních kulis. A o zvýšené aktivitě Chrenkova týmu směrem k potenciálním zájemcům svědčí i dokument Barrandov Studia, podle kterého je třeba letos „vytvořit podmínky pro uzavření strategického partnerství se zahraničním partnerem“.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.