Čína blokuje WhatsApp. Profitovat z toho bude tamní WeChat

Sjezd komunistů v Číně

Sjezd komunistů v Číně Zdroj: ctk

Čínský prezident Si Ťin-pching na Světovém ekonomickém fóru
WhatsApp
3
Fotogalerie
Funkčnost aplikace WhatsApp byla v úterý narušena čínskou vládou poté, co Peking v poslední době dále zpřísnil opatření týkající se používání internetu. Tamní vláda v rámci takzvaného Velkého čínského firewallu standardně blokuje aplikace, které jsou na Západě normálně dostupné. Minulý měsíc navíc vešel v platnost nový zákon, který používání internetu ještě více omezuje. 

Celosvětově populární aplikace, kterou vlastní internetový gigant Facebook, byla v úterý částečně blokována, takže uživatelům nešla posílat videa, fotky ani textové zprávy. Jedná se pravděpodobně o poslední „západní“ aplikaci, která v Číně až do tohoto incidentu normálně fungovala. Pokud bude zablokována kompletně, tak se přidá na list zakázaných sítí, který se v Číně každým dnem rozšiřuje. Nedávno například dostaly ban tři streamovací služby.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se snaží přesvědčit pekingské vůdce, aby jeho služby v pevninské Číně znovu povolili. Po několikaletých kurzech mandarínštiny se Zuckerberg sešel se šéfem čínské propagandy, ale výsledky se zatím nedostavily.

Z problémů a možného konce aplikace WhatsApp bude v Číně nejvíce profitovat její přímý konkurent − domovská aplikace WeChat.

Ta má v současnosti více než 900 milionů aktivních uživatelů a těší se velké oblibě. Jejím prostřednictvím lze v Číně například i platit účty za elektřinu nebo zavolat policii. Čína má pro většinu celosvětových aplikací vlastní alternativy. Například místo Twitteru Číňané používají WeiBo, kde jsou podobná pravidla.