Čína vyhlásila válku South Parku. Též milujeme víc peníze než svobodu a demokracii, smějí se tvůrci

South Park: The Fractured But Whole zesměšňuje trend superhrdinů.

South Park: The Fractured But Whole zesměšňuje trend superhrdinů. Zdroj: Blesk - Ladislav Leimer

Božská ekonomika.V jedné z epizod seriáluSouth Park tvůrci poukázalina abstraktní podstatuekonomických zákonů,jimž nikdo nerozumí.Proto obyvatelé městečkapodlehnou představě,že ekonomika je božstvo, ježsvým utrácením naštvali,a ono je opustilo
South Park
South Park, seriály
South Park 20. série
South Park dabing
10
Fotogalerie

Tvůrci animovaného seriálu South Park Trey Parker a Matt Stone, vydali prostřednictvím Twitteru oficiální „omluvu“ Pekingu. Reagují tak na odezvu Číny na jeden díl populárního seriálu, který se věnoval dění v nejlidnatější zemi světa.

Epizoda s názvem „Band in China“ si utahuje z čínské cenzury, přičemž Peking odpověděl odstraněním všech sestřihů epizod a online diskusí o seriálu z Čínou kontrolované části internetu.

Na to nyní v duchu humoru seriálu reagují Parker se Stonem satirickým vzkazem: "Stejně jako NBA vítáme v našich domovech a srdcích čínské cenzory," uvedli tvůrci s odkazem na stupňující se spor mezi NBA a čínskou televizí. Roztržku a uvržení na černou listinu čínské vlády přinesl basketbalovému týmu Houston Rockets rovněž status na Twitteru. Generální manažer týmu zde vyjádřil podporu protestujícím v Hongkongu a Čína reagovala okamžitě. Přerušila sponzorskou podporu týmu a tamní televize ukončily přenosy zápasů.

"I my milujeme peníze víc než svobodu a demokracii a Si-Ťin Pching vůbec nevypadá jako Medvídek Pú,“ pokračuje twitterové sdělení. V roce 2017 byla postava medvídka odstraněna z čínských sociálních médií, protože lidé ho připodobňovali k čínskému prezidentovi.

Podívejte se na videorozhovor s Bohdanem Tůmou:

Video placeholde
South Park • Michal Nosek, Stanislav Šulc, Jan Pavec

Kontroverzní díl, který čínské cenzory popudil  byl vysílán minulý týden v USA. V příběhu je postava Stana Marshe zachycena při prodeji drog v Číně. Za trest je odeslán na nucené práce a převýchovu komunistickou stranou. Server CNBC.com, který zprávu zveřejnil, se domnívá, že se jedná o přímý odkaz na hromadné internační tábory v Sin-ťiangu - ten je domovem ujgurské menšiny.

V jedné scéně je vidět vězeňská stráž, která Marshovi dá ránu elektrickým obuškem. "Jsem hrdým členem komunistické strany," reaguje Marsh a nahlas čte z karty, kterou mu předal tentýž strážce, který jej udeřil: "Strana je důležitější než jednotlivec."