CinemArt míří mezi lídry kinodistribuce

Shrek, jeden z nejúspěšnějších snímků od Dreamworks

Shrek, jeden z nejúspěšnějších snímků od Dreamworks Zdroj: Dreamworks

Společnost CinemArt, která zatím dodávala na tuzemský trh divácky náročnější snímky a provozovala artové kino Evald, letos chystá atak na přední příčky žebříčku filmových distributorů. Od 1. března převezme distribuci filmů studií Universal Pictures, 20th Century Fox, DreamWorks Animation a Paramount do tuzemských kin.

„Na místo mezi prvními třemi by to mělo stačit vzhledem k tomu, že budeme distributorem s největším počtem velkých studií,“ uvedl nový mluvčí CinemArtu Petr Slavík, který do společnosti přechází z Bontonfilmu. Právě ten dosud dotyčná studia v Česku jako distributor zastupoval. Společnost ze skupiny CME tak přijde o značnou část příjmů a po pěti letech zřejmě i o pozici jedničky na tuzemském trhu.

Ze studií Fox například vzešel loni nejnavštěvovanější film v českých kinech, Doba ledová 4 s tržbami 81 milionů korun. Pátý divácky nejvíce úspěšný snímek Madagaskar 3 od DreamWorks Animation vydělal 52 milionů. Letos – již prostřednictvím CinemArtu – do tuzemských kin zamíří například pátá Smrtonosná past s Brucem Willisem či Nevědomí s Tomem Cruisem a Morganem Freemanem.

Loňský podíl CinemArtu na trhu kinodistributorů podle tržeb dosáhl s jedenácti miliony korun devět desetin procenta, zatímco Bontonfilm ovládl žebříček s tržbami 520 milionů a podílem 41 procent. Pozici jedničky mezi kinodistributory nehodlá opustit. „Chceme zůstat lídrem trhu a nezastaví nás ani odchod velkých studií,“ uvedl ředitel společnosti Martin Palán.

Změna v zastupování čtyř studií souvisí podle všeho s přechodem bývalého šéfa filmové distribuce Bontonfilmu Aleše Danielise a jeho kontakty právě do CinemArtu, o kterém již dříve informoval web Borovan.cz.

Nové rozdělení trhu se netýká distribuce snímků dotyčných čtyř studií na DVD a Blu-ray nosičích, které zůstanou Bontonfilmu. „Videodistribuce je naším hlavním pilířem,“ zdůraznil Palán.

Posílit pak firma hodlá v oblasti digitální distribuce, neboť podle něj začne Bontonfilm prodávat filmy přes iTunes Store od firmy Apple, časem by se tak mělo stát i přes servery Amazon, Hulu a Netflix.

Jan Bradáč: Expanze multikin CineStar nezamrzla

Byznysmeni, díky!

Mezi Lucernou a Barrandovem