Čínská investice vyšroubovala hodnotu sociální sítě Reddit. Uživatelé se ale obávají cenzury

Reddit

Reddit Zdroj: Profimedia

Celkem 300 milionů dolarů se podařilo v posledním investičním kole získat sociální síti Reddit, přezdívané také jako „úvodní stránka internetu“. Díky tomu se hodnota společnosti vyšplhala ke třem miliardám amerických dolarů (68 miliard korun). Nervozitu milionů uživatelů však vyvolává vstup čínského Tencetnu, který do firmy vložil 150 milionů dolarů. Obávají se možné cenzury.

Do Redditu znovu vložili peníze i stávající investoři, mezi nimi fondy Fidelity, Sequoia nebo rapper Snoop Dogg. Již od prvních spekulací o dalších milionech pro sociální síť však její uživatelé zmiňují obavy o tom, jak se změní její obsah. Ten ve srovnání například s Facebookem není tak přísně regulován.

Reddit se řadí mezi mnohé stránky, ke kterým čínské úřady zakazují přístup. I přesto, že Číňané nemají v sociální síti kontrolní podíl, někteří uživatelé se obávají, že bude v zájmu investorů napojených na Peking obsah upravovat. Hojně se o těchto obavách hovořilo ve vláknu, kde miliony uživatelů sdílí obrázky. Po oznámení investice Tencentu se zde na protest začaly objevovat záběry z masakru na náměstí Nebeského klidu.

Západní mediální firmy čelí cenzure v Číně poměrně často. V minulém roce Číňané zablokovali například přístup na servery HBO. Důvodem byl pořad komika Johna Olivera, který si v jednom z jeho dílů dělal legraci z cenzury Medvídka Pů. Právě k ní nedávno čínské úřady přistoupily.

„V minulosti jsem viděl případy, že byl odstíněn některý obsah na Snapchatu, ve kterém má Tencent podíl 14 procent,“ uvádí komentátor Bloombergu Tim Culpan, podle kterého je ale investice do Redditu příliš malá na to, aby měla na obsah vliv. S tím souhlasí i další uživatelé sociální sítě.

Agregátor obsahu a komunikační fórum Reddit vznikl v roce 2005. V roce 2018 měl čtvrt miliardy aktivních uživatelů a v USA byl třetí nejnavštěvovanější stránkou.