Čisté výnosy CME meziročně klesly, čistý zisk stoupl

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: Kolaz E15

Čisté výnosy mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) se ve druhém čtvrtletí meziročně snížily z 249,7 na 211,2 milionu dolarů (asi 4,4 miliardy korun). Dnes to sdělila Romana Wyllie ze CME. Firma v Česku vlastní televizi Nova. Čistý zisk přiřaditelný akcionářům CME se meziročně zvýšil z milionu na čtyři miliony dolarů.

„CME zvýšila meziročně čistý zisk, nicméně to bylo dáno především pozitivním přeceněním finančních derivátů ve výši 47 milionů dolarů,“ řekl analytik J&T Banky Pavel Ryška. Takové přecenění je podle analytika pouze účetní a nemá vliv na toky hotovosti do firmy nebo z firmy. „Proto bych na kladný čistý zisk nahlížel s rezervou,“ dodal.

Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) klesl na 47,1 milionu dolarů (asi 969 milionů Kč) ze srovnatelných 62,7 milionu dolarů. Za celé pololetí dosáhly čisté výnosy 378,7 milionu USD v porovnání s 422,4 milionu ve stejném období loni. Provozní zisk před odpisy a amortizací činil 61,2 milionu dolarů, loni to bylo 76,9 mil.

O 15,4 procenta na 216,8 miliónů dolarů meziročně klesly celkové tržby. „Zklamáním jsou výnosy v segmentu vysílání, které meziročně poklesly o 20 procent na 182,3 miliónů dolarů, především kvůli silnému dolaru vůči lokálním měnám a dalšímu poklesu trhu s TV reklamou,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány s tím, že celkově hodnotí výsledky mírně negativně.

CME na počátku května spolu se zprávou o nepříznivém vývoji čtvrtletních výsledků sdělila, že ji finančně podpoří hlavní akcionáři, tedy Time Warner a Ronald Lauder. Time Warner již minulý měsíc zvýšil svůj podíl v CME na 40 procent z předchozích 34,4 procenta. Dnes firma uvedla, že její zadlužení se snížilo o 185 milionů dolarů. Dluhové zatížení snížila právě díky transakcím s největšími akcionáři.

„Navzdory poklesu reklamních výdajů v prvním pololetí o sedm procent zůstaly naše výnosy v konstantních měnách meziročně stejné, a to díky nárůstu v segmentech Media Pro Entertainment a nová média, kde Voyo (internetová videopůjčovna) obsadilo vedoucí pozici v předplacené video službě,“ uvedl prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu. Ve druhém pololetí se CME zaměří na snižování zadlužení, udržení prvenství ve sledovanosti i podílu na trhu, rozvíjení nereklamních příjmů a dosažení kladného volného peněžního toku, dodal.

Rostoucí segmenty jsou ale podle Ryšky z pohledu celkových výnosů stále minoritní. „Menší segmenty MediaPro a New Media nadále rychle rostou, nicméně tvoří stále pouze deset procent tržeb firmy. 90 procent přinášejí příjmy z televizní reklamy. Při malém poklesu televizního reklamního trhu mohou menší segmenty výpadky vyrovnávat, ale při hlubším propadu už dopad nezvrátí,“ upozornil.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV.

CME provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Televizní stanice má kromě ČR v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady a Ring.bg), Chorvatsku (Nova TV, Doma a Nova World), Rumunsku (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro, MTV Romania a PRO TV Chisinau Moldova), na Slovensku (TV Markíza a Doma) a ve Slovinsku (POP TV, Kanal A a placený kanál POP NON STOP). Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.