CME Media Services zvedla tržby o polovinu

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: paginademedia.ro

Americký obr Time Warner a podnikatel Ronald Lauder mají další důvod k radosti z Česka. Kromě miliardového penězovodu z Novy jim vydělává i další člen skupiny, česká organizační složka CME Media Services, která tu zaměstnává manažery a pracovníky bermudské matky.

Firma loni zvedla tržby z 316 milionů na 491 milionů korun. Zisk vyrostl ze třinácti na osmnáct milionů korun. „Zvýšené výnosy oproti roku 2010 odrážejí vyšší objem služeb, které zaměstnanci v Česku poskytli ostatním společnostem ve skupině,“ uvedla mluvčí CME Romana Wyllie. CME Media Services poskytuje hlavně „manažerské poradenské činnosti“. Podle účetní závěrky z celkového objemu tržeb získala 27 procent v tuzemsku (meziroční nárůst o 82 milionů na 132 milionů korun), zbytek ze zahraničí (nárůst o 92 milionů).

Samotná Nova nechtěla prozradit, kolik CME Media Services zaplatila. „Tato informace je součástí našich dodavatelsko-odběratelských vztahů a jako takovou ji nekomentujeme,“ sdělila mluvčí Novy Marie Fianová.

Podle zdroje E15 se však mělo jednat o částku blížící se sto milionům korun, další desítky milionů zaplatila i produkční firma Media Pro Pictures.

Nova předloni skončila v provozním zisku před odpisy a zdaněním (OIBDA) 2,47 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 140 milionů. Čistý zisk doposud licenční CET 21 nezveřejnila. Celá skupina Nova však v Česku vykazuje velké ztráty – konsolidovaný prodělek Nova Group v roce 2010 vyšplhal na 929 milionů korun. O rok dříve to bylo minus 235 milionů. Nova však peníze CME posílá ve formě dividendy či splátky úvěru.