Disney+ zpomalilo růst. Může za to nepovedená expanze a slabá obsahová nabídka

Film Black Widow se Scarlett Johansson se stal jedním z úspěšných titulů letošního roku z produkce Walt Disney.

Film Black Widow se Scarlett Johansson se stal jedním z úspěšných titulů letošního roku z produkce Walt Disney. Zdroj: Walt Disney

Růst počtu nových předplatitelů Disney+ se zpomalil.
Služba Disney+ by v příštím roce měla dorazit i na český trh.
Streamovacím platformám dominuje Netflix.
4
Fotogalerie

Streamovací platformy patřily k vítězům pandemie, teď se ale musejí vypořádat se zpomalením růstu počtu předplatitelů. To se týká i Disney+, která si za uplynulé fiskální čtvrtletí připsala pouze dva miliony nových abonentů. Společnost Walt Disney si přitom vytyčila ambiciózní cíl: dosáhnout do roku 2024 nejméně 230 milionů předplatitelů. Teď jich má 118 milionů.

Disney+ po zahájení provozu přede dvěma lety zaznamenala raketový růst počtu předplatitelů. Nejrychleji ze všech streamovacích dosáhla prvních sto milionů předplatitelů. Strmý vzestup se ovšem v poslední době zadrhnul. Celkově výsledky Walt Disney zůstaly za očekáváním analytiků z Wall Street, po zveřejnění kvartálního reportu akcie společnosti mírně oslabily. 

Ačkoli oproti minulému čtvrtletí, kdy streamovací platformě přibylo osmnáct milionů uživatelů, nastalo výrazné zpomalení, meziroční přírůstek činí 66 procent. „Z pohledu analytiků a investorů je to neočekávané, předpokládali vyšší číslo okolo 125 milionů. Sama společnost však všechny už v průběhu fiskálního čtvrtletí upozornila, že růst bude jen v řádech nízkých milionů. A zjevně to tak bylo,“ říká expert ze serveru Filmtoro Tomáš Vyskočil.

Pokles počtu nových předplatitelů zaznamenaly i konkurenční služby. Netflix si za třetí čtvrtletí připsal 4,4 milionu nových abonentů, u HBO Max to bylo 1,9 milionu. Kvůli pandemii byli lidé po celé planetě nuceni trávit více času doma, proto streamovací platformy zažívaly skvělé časy, které letos přinejmenším dočasně skončily. 

Přírůstky předplatitelů zmírnila zejména slabší obsahová nabídka. To by se však mělo v nadcházejícím období změnit. „Bylo to jedno z nejslabších čtvrtletí, za zmínku stojí pouze nové animované seriály What if či Monsters at Work. Ve čtvrtém čtvrtletí to chce napravit, měly by přijít originály jako The Book of Bobba Fett, tedy další seriál z prostředí Star Wars, či Hawkeye od Marvelu,“ vysvětluje Vyskočil. 

„Čtvrtý kvartál bude první v historii Disney+, kdy plánujeme během jednoho čtvrtletí vydat originální obsah od Disney, Marvel, Star Wars, Pixar a Nat Geo. To zahrnuje vysoce očekávané tituly, jako jsou Ms. Marvel nebo Pinokio,“ uvedla finanční ředitelka společnosti Christine McCarthyová. 

Přírůstku nových předplatitelů nepomohl ani vstup na nové trhy. „Expanze Hotstaru, tedy podsekce Disney+, do dalších zemí jihovýchodní Asie se zřejmě vůbec neprojevila, Hotstar dokonce hlásí pokles o dva miliony. Předtím působil jen v Indii, kde získal zhruba 45 milionů předplatitelů. A to jsme mimochodem my, jako střední Evropa, byli odsunuti právě kvůli jihovýchodní Asii,“ vysvětluje Vyskočil. Disney+ by mělo v blízké době expandovat na další trhy, mimo jiné do České republiky. 

Walt Disney provozuje také další streamovací služby Hulu a ESPN+. Oproti Disney+ jsou to však platformy s mnohem nižším počtem předplatitelů. Hulu má 43 milionů abonentů, zatímco loni to bylo 36 milionů. ESPN+ teď má 17 milionů, loni to bylo 10 milionů. Dohromady má Walt Disney 178 milionů platících uživatelů. Největší streamovací platforma Netflix jej převyšuje se svými téměř 214 miliony.

Společně s kvartálními výsledky společnost Walt Disney informovala také o bilanci fiskálního roku, za který vykázala tržby 67 miliard korun, což představuje tříprocentní meziroční nárůst.