Do Arizony se po delší době vracejí samořídící tahače Waymo

Waymo truck

Waymo truck Zdroj: medium.com/waymo

Waymo truck
Waymo truck
3
Fotogalerie

Autonomní tahače Waymo, které jsou schopné převážet více než 15tunvý náklad, se vracejí do arizonského hlavního města PhoenixPodle vyjádření společnosti tam bude pokračovat v testování své technologie pro autonomní řízení.

První testy na arizonských cestách začaly v roce 2017, nicméně po několika krátkých zkouškách náklaďáky bez jakéhokoliv vysvětlení zmizely. Podle tiskového mluvčího začne další fáze testovacích jízd ještě tento týden.

Nákladní vozy Waymo mají identickou sadu snímačů a senzorů (tedy LIDAR, radar a kamery) jako autonomní osobní vozidla. Stejná technologie je v tomto případě namontována na tahač jasně modré barvy. Z hlediska nasazení umělé inteligence zde platí podobné principy s tím rozdílem, žeje nutné počítat s podstatně většími rozměry a hmotností.

Cílem celého projektu je, aby se nákladní auta dokázala pohybovat v provozu zcela samostatně. V testovací fázi ale budou v kabině každého vozu dva vyškolení řidiči, kteří budou připraveni převzít řízení a řešit případné problémy.

Samořídící kamiony jsou jen zlomkem aktivit technologické společnosti Waymo. Firma má nemalé ambice – hodlá přinést auta bez řidičů do segmentu nákladní, veřejné hromadné i individuální dopravy.

Nejdále je u osobních automobilů. Na začátku května se firma spojila se službou Lyft, pod jejíž hlavičkou ve Phoenixu nabízí možnost svézt se autonomním taxíkem. Také v tomto případě za volantem vždy sedí operátor dohlížející na chování stroje.