Elektronický mazlíček z „devadesátek“ Tamagoči se vrací

Tamagoči

Tamagoči Zdroj: Bandai

Tamagoči
2
Fotogalerie

Vlna zájmu o technologie a design z kategorie retro přinesla další velký návrat. Japonská hračkářská společnost Bandai oprášila a začala znovu prodávat elektronického mazlíka Tamagočiho. Informuje o tom britský list The Telegraph.

Zvířátko zakleté v oválném strojku a neustále sekýrující své majitele bylo hitem v polovině devadesátých let, celosvětově se těchto "vajec" prodalo téměř 80 milionů.

 

Dnes je nově na japonském Amazonu k dostání za 2000 jenů (asi 450 korun). Originál z roku 1996 je dnes násobně dražší.

Bandai nabízí tyto hry v původní podobě z roku 1996 s šesti zvířátky. O ty je nutné se starat, například je virtuálně krmit, napájet či odklízet výkaly. Pokud péče není dostatečná, zvířátko to dává jasně najevo a v případě další nečinnosti majitele "zemře".

Jak upozorňuje britský list, v posledních dvaceti letech Tamagoči zcela nezmizel, byly vydávány například videohry. Nicméně jeho původní podoba se vrací až nyní. A mezi Japonci údajně comeback způsobil nákupní horečku i vlnu nostalgie.

„Mé děti je měli ve škole zakázané, takže jsem ty zatracené věci musel nosit každý den do práce a starat se o ně, aby nechcípli,“ cituje Telegraph jeden z příspěvků, které k tématu zaplavily japonské sociální sítě.

Retrovlny se nyní vracejí mnohem rychleji, než bylo dříve zvykem. Podobně jako Bandai na nostalgii spoléhá například výrobce telefonu Nokia 3310.