Emisi akcií Facebooku už napadly první žaloby

Facebook

Facebook Zdroj: ctk

Jeden z nejočekávanějších debutů na burze v historii – IPO Facebooku - provází pachuť. Mnozí investoři začátek obchodování s akciemi internetového giganta považují za zpackaný, mluví se ale i o neférovém zatajování informací. Emisi akcií už napadly první žaloby. Ty míří jak na burzovního operátora Nasdaq, tak přímo na Facebook a na hlavního manažera emise – investiční banku Morgan Stanley.

První žaloba se týká technického nezvládnutí vstupu Facebooku na burzu. Investor Philip Goldberg podal k soudu stížnost jménem všech investorů, kteří přišli o peníze, protože Nasdaq opozdil nebo špatně zorganizoval jejich objednávky na nákup a prodej akcií Facebooku v den, kdy sociální síť vstoupila na burzu. Technická závada zpozdila debut o téměř půl hodiny a opozdila potvrzení objednávek.

Nasdaq už podle jeho šéfa Roberta Greifelda jedná s regulátory kvůli případnému odškodnění nespokojených investorů, které může dosáhnout milionů dolarů.

Další problém je ale možná ještě závažnější. Část analytiků má totiž za to, že vstup akcií Facebooku na trh byl typickým „insider obchodem“, kdy lidé z firmy a kolem ní inkasují zisky, protože věděli víc, než ostatní investoři. Ve středu pozornosti je v této souvislosti chování banky Morgan Stanley, které předcházelo vstupu akcií Facebooku na trh.

Morgan Stanley totiž podle agentury Reuters jako hlavní manažer emise akcií těsně před IPO zhoršila vyhlídky hospodaření Facebooku. Nepříznivé informace v citlivém období ale sdělila pouze vybraným klientům.

Investor Darryl Lazar proto podal návrh na hromadnou žalobu s obviněním, že registrace Facebooku a informace o výhledu firmy byly špatné. Morgan Stanley se proti obvinění ohradila a uvedla, že postupovala stejně jako u jiných IPO.

Akcie Facebooku po pátečním vstupu na burzu v pondělí i v úterý klesly. Třetí den obchodování uzavřely na 31 dolarů, což je více než 18 procent pod cenou stanovenou pro primární nabídku, která činila 38 dolarů.