Etický panel ČT: Vtip Karla Šípa o Romech pravidla neporušuje

Karel Šíp

Karel Šíp Zdroj: CT

Kratičký vtip moderátora Karla Šípa na úvod jednoho z listopadových vydání jeho zábavného pořadu Všechnopárty se opět dostal na jednání Rady České televize. Na vtip, v němž Šíp navrhnul na údajnou žádost diváků rozšířit v České televizi vysílání o Romech prodloužením stopáže pořadu Na stopě, si jeden z diváků stěžoval. Vtipem se proto zabýval i Etický panel ČT, podle něhož byl ale vtip v pořádku.

Etický panel ve svém stanovisku uvedl, že napadený pořad podle jeho názoru „nepodněcoval k nenávisti z důvodu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka nebo příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině“, jak se stěžovatel Marek Netočný domníval.

„Podstatou předmětného pořadu je do značné míry improvizovaný autorský humor, a proto nelze na jednotlivé výroky nahlížet jako na cílenou kritiku nebo na vyjádření společenského postoje.,“ uvedl panel v rozhodnutí, které má server E15 k dispozici. Podotkl ale, že ve společensky zvláště citlivých otázkách je třeba pečlivě zvažovat každé vyjádření, zejména týká-li se menšin definovaných osudem.

„Na základě tohoto usnesení se setkám s tvůrci a s důsledky, které z toho budou vyvozeny, radu seznámím na některém z dalších zasedání,“ uvedl Dvořák. „Celá kauza není jen o tom, že moderátor Šíp něco řekl. Je to o tom, že někdo psal scénář, dramaturg jej četl. Chci vědět, jestli je to jednorázová chyba, nebo systémové pochybení,“ dodal.

Proti vtipu se ale postavil zejména předseda rady Milan Uhde a člen rady Jan Prokeš. „Nechal jsem si pořad promítnout, vtip zazněl na začátku, nebyla to improvizace, s tím vtípkem do pořadu moderátor vstoupil. Nemyslím si, že je možné podněcování prokázat, či Šípa z něj podezřívat, ale ten vtip byl nechutný,“ poznamenal Uhde.