Fond J&T Ventures investuje desítky milionů korun do českého startupu Sharry

Zakladatelé startupu Sharry Jakub Řezníček, Vladimír Cibulka, Michal Čeřovský a Josef Šachta

Zakladatelé startupu Sharry Jakub Řezníček, Vladimír Cibulka, Michal Čeřovský a Josef Šachta Zdroj: Sharry

Fond J&T Ventures investuje vyšší desítky milionů korun do českého startupu Sharry. Jeho řešení pro správu budov a mobilní přístup do kanceláří využívají newyorské mrakodrapy i evropské projekty, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. V letošním roce plánuje společnost posílit svou pozici v USA, expandovat na další trhy a rozšířit tým.

Sharry umožňuje zaměstnancům i návštěvníkům firem používat ke vstupu do kanceláří mobilní telefon místo plastových karet. Klíč v podobě mobilní aplikace jim umožňuje i přístup do garáží, přivolání výtahu, mohou si rezervovat i parkovací místo, nahlásit závadu v budově, získat slevu z okolních podniků nebo upozornění od správce budovy. Software Sharry využívá více než 100 tisíc lidí a desítky tisíc dalších projdou každý měsíc jejich návštěvním systémem na recepcích.

„Letos chceme potvrdit naší pozici lídra v oblasti vstupu do budov pomocí mobilního telefonu. Zakázky, na kterých právě pracujeme, jsou největší svého druhu ve světě. Nyní je naše řešení asi ve stovce budov v šesti státech, díky smlouvám s globálními společnostmi rozšíříme náš produkt ještě letos do dalších 50 zemí,“ uvedl výkonný ředitel a spoluzakladatel Sharry Josef Šachta. Sharry nyní zaměstnává 45 lidí, chce ale tento počet výrazně rozšířit a expandovat v Evropě i v USA. Aktuálně nabízí 15 pozic.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Zakladatelé Sharry se potkali ve sdílených kancelářích. První velký projekt realizovali v roce 2017, kdy vyhráli výběrové řízení na vytvoření univerzálního softwaru a mobilní aplikace Connected by Skanska pro všechny nové administrativní budovy této společnosti ve střední Evropě. V roce 2018 firma uspěla mezi 192 projekty v soutěži Vodafone Nápad roku.

J&T Ventures je fond rizikového kapitálu o velikosti 47 milionů eur (cca 1,15 miliardy korun), který investuje do slibných technologických společnosti v raných i pokročilejších fázích. Společnost doposud investovala do 25 projektů z pěti zemí.