Fond kinematografie letos rozdělí 130 milionů korun

Festival Karlovy Vary

Festival Karlovy Vary Zdroj: ctk

Ministerstvo kultury už má na účtu 50 milionů korun, které na podporu kinematografie uvolnilo jako mimořádnou účelovou dotaci ministerstvo financí. Rada Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie právě stanovila pravidla pro její čerpání. Dnes to řekla ředitelka odboru médií a audiovize Helena Fraňková. Celkem tak fond letos rozdělí 130 milionů, tedy zhruba polovinu částky, kterou měl k dispozici loni.

S ministryní kultury Alenou Hanákovou (TOP 09/STAN) se dnes Fraňková na karlovarském festivalu zúčastnila panelu o podpoře české kinematografie a filmového průmyslu. „Uvidíme, jak to bude v příštím roce, kdy budeme muset, než přijdou peníze od soukromých subjektů, vykrýt první půlrok; zřejmě zavazováním budoucích příjmů,“ uvedla. Podle ní se nezdařila jednání s komerčními televizemi, aby část peněz, které mají fondu odevzdat v roce 2013, poskytly ve formě záloh už letos. „Začátkem roku měl fond kinematografie k dispozici 80 milionů, z nichž rozdělil 27 milionů. Celkem tak fond do prosince rozdělí 130 milionů,“ podotkla Fraňková. Fond dosud kvůli nedostatku peněz uděloval producentům celovečerních hraných filmů v krizovém režimu jen symbolickou jednu korunu. Nyní mohou požádat o její navýšení.

„Rada fondu o tom rozhodne na mimořádném zasedání 19. července,“ sdělila její mluvčí Tereza Czesany Dvořáková. Upozornila, že reálná podpora jednotlivých projektů bude vzhledem k finanční situaci fondu nižší, má se pohybovat od dvou do pěti milionů na jeden projekt.

Symbolickou korunu udělila rada fondu minulý týden třeba projektu Cesta ven režiséra Petra Václava, v první polovině roku ji dostaly například projekty Jana Hřebejka, Alice Nellis a Vladimíra Morávka. Podpory ve výši 200.000 až 400.000 korun získali minulý týden Otakáro Schmidt na projekt Cyril a Metoděj či putovní přehlídka Projekt 100, a to na propagaci příštího ročníku.

To, že fondu kinematografie chybí peníze, souvisí s přijetím novely zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, tedy takzvané druhé diginovely. Podle ní Česká televize do fondu neodvádí výnosy z reklam, soukromé televize tuto sumu uhradí až příští rok.

Karlovarský festival uvedl digitálně restaurovanou kopii Formanova filmu Hoří, má panenko. Finančně se na tom podílela Nadace České bijáky. „Tuto aktivitu soukromých subjektů vítáme, ale na digitalizaci ministerstvo dál finančně participuje. Je to jedna z cest, jimiž se může ubírat.

Národní filmový archiv nyní vytváří metodiku, na jejímž základě vznikne koncepce výběrového řízení na digitalizaci 15 filmů v příštím roce za finanční prostředky norských fondů,“ dodala Fraňková.