Francouzský operátor Free: dotování mobilů je novodobá lichva

Prodejna Free Mobile

Prodejna Free Mobile Zdroj: profimedia.cz

Mobilní operátor Free, který na francouzském trhu rozpoutal cenovou válku, má proti konkurenci další zbraň. Zažaloval konkurenční SFR, jehož nabídka dotovaných mobilních telefonů pro ty zákazníky, kteří podepíší dlouhodobou smlouvu, prý představuje nekalou obchodní praktiku.

Free žalobu podal už v květnu, oznámil to ale až nyní. „Dotace spojená s úvazkem je skrytý spotřebitelský úvěr a operátor tím obchází pravidla, která takové úvěry zakazují. Tyto nabídky skrývají lichvářské úroky ve výši 300 až 400 procent, které zákazníci nevidí,“ řekl týdeníku Capital Xavier Niel, zakladatel firmy Iliad, která Free vlastní.

Nový operátor vstoupil na francouzský trh jako čtvrtá firma a 80 dní poté již měl 2,6 milionu zákazníků. SFR se kvůli tomu tento měsíc sešel s odbory, aby s nimi projednal plány na snížení nákladů. Chce tak zpomalit odliv zákazníků, kterému nyní čelí.

Podle agentury Bloomberg nebylo dosud stanoveno datum jednání pařížského obchodního soudu. Vítězství Free by se ale mohlo stát precedentem pro další evropské telekomunikační trhy.