Google investuje stamiliony dolarů do čínského e-shopu

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Americký internetový gigant Google investuje 550 milionů dolarů (více než 12 miliard korun) do čínského internetového prodejce JD.com. Dohoda o investici je součástí snahy Googlu o expanzi na rychle rostoucích asijských trzích. Prozatím však nebude zahrnovat žádné nové významné aktivity Googlu v Číně, kde jsou hlavní služby amerického podniku blokovány, protože se odmítl podřídit místním pravidlům cenzury.

Investice je podle podniků součástí širšího partnerství, které bude zahrnovat propagaci produktů firmy JD.com v nákupní službě společnosti Google. Tento krok byl mohl firmě JD.com pomoci expandovat mimo Asii a vybudovat si pozice na trzích ve Spojených státech a Evropě, napsala agentura Reuters.

"Toto partnerství s Googlem otevírá širokou škálu možností pro nabídku kvalitních maloobchodních služeb zákazníkům po celém světě," uvedla společnost JD.com. Podle mluvčího firmy Google v rámci dohody obdrží přes 27 milionů nových akcií JD.com. Jeho podíl v čínském podniku tak bude činit necelé procento.

Podle zdrojů agentury Reuters by Google mohl investovat rovněž do indického internetového prodejce Flipkart. Představitelé amerického podniku však tuto informaci odmítli komentovat.