Brusel hrozí Googlu pokutou kvůli Androidu, vadí mu zneužívání dominantního postavení

Google

Google Zdroj: ctk

Samsung S5 (ilustrační foto)
Android Google (ilustrační foto)
Operační systém Android
google
Spoluzakladatel Googlu Larry Page
8
Fotogalerie

Nedlouho poté, co Evropská komise přikázala společnosti Apple doplatit daně v Irsku, se schyluje k další kauze. V té hraje hlavní roli Google, světový lídr v internetových službách a autor operačního systému pro mobilní telefony Android. Podle Bruselu Google zneužívá svého dominantního postavení a narušuje tak volný trh. Vyplývá to z dokumentu, který Komise rozeslala právníkům. 

Celý případ se točí právě kolem operačního systému Android, který na své telefony instaluje většina výrobců mobilů. Evropské komisi především vadí, že součástí operačního systému je velké množství předinstalovaných funkcí a prvků, které Google na trhu následně zvýhodňují.

Výrobci na podmínky Googlu a Androidu přistupují především proto, že tím dostanou možnost operační systém využívat zdarma a bez jakýchkoliv poplatků autorům softwaru. Podle nových informací z dokumentu však měl Google některým výrobcům dokonce poskytovat finanční pobídky, pokud instalovali nezměněný software do svých zařízení. 

Mezi problematické funkce má patřit například obchod s aplikacemi Google Play, či vyhledávací software Google Search. Podle dokumentu Evropské komise však Google nesmí nijak trestat nebo zastrašovat ty společnosti, které na podmínky licence nepřistoupí. Vyšetřovatelé poukazují především na to, že se jedná o funkce, které slouží Googlu k zisku a čistému obohacení, tedy i zlepšení situace mezi konkurencí. Podle komise má Google své služby nabízet stejně, jako produkty jiných společností. 

Vedení Googlu se však jakýmkoliv nařčením brání. „Těšíme se, až Evropské komisi prokážeme, že náš operační systém Android provozujeme v těch nejlepších úmyslech tak, aby byl dobrý jak pro uživatele, tak i konkurenci,“ vyjádřil se Google pro Reuters.

Jak naznačují mnohé indicie, Google se pokutě pravděpodobně nevyhne. V minulosti informaci potvrdila i Evropská komise. Podle dřívějších vyjádření chce, aby potrestání bylo dostatečné a odradilo Google od dalšího nekalého jednání. Její výši pravděpodobně určí zisky z kritizovaných služeb, včetně reklamních programů AdWords a AdMob. Ty poskytují placenou inzerci na internetových stránkách a v mobilních aplikacích.

Celá kauza začala v roce 2013, kdy si u Evropské komise na praktiky Googlu stěžoval FairSearch, skupina jež dlouhodobě bojuje proti internetové dominanci Googlu. Jejími členy jsou například společnosti Oracle a Nokia. Podle uniklých informací z dokumentů kolem případu Google zvýhodňující taktiky provozuje již od roku 2011.